En simpel jordskokkesuppe har her fået luksuriøst selskab af røget laks på toppen. Den fungerer både som hovedret til 2 personer til hverdag og som forret til 4 personer, hvis du får gæster.
Af Louisa Lorang 16.11.2022Foto: Lene Samsø
4 personer
Ingredienser
350 g bagekartofler
600 g jordskokker
1 løg
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie til stegning
1 dl hvidvin
8 dl hønsebouillon
2 dl piskefløde
Salt og peber
Topping
1 håndfuld kørvel
2 håndfulde frisk dild
1 bundt purløg
1 spsk. hvidvinseddike
200 g røget laks i tynde skiver
Evt. brød
Sådan laver du jordskokkesuppe
Skræl kartofler og jordskokker, og skær begge dele i grove stykker. Pil løg og hvidløg, og hak dem groft.
Steg alle grøntsagerne i lidt olie i en gryde, uden at de tager farve. Hæld vin i gryden, og lad den koge næsten væk. Tilsæt bouillon, og lad jordskokkerne koge møre under låg i 25-30 minutter. Hæld fløde i gryden, og lad den koge op.
Hæld det hele i blenderen, læg et viskestykke over låget, og blend, til suppen er helt glat og cremet. Smag til med salt og peber.
Topping
Skyl krydderurterne, og hak dem groft. Vend dem med lidt eddike i en skål.
Hæld suppen i dybe tallerkener. Top med laks og krydderurter. Servér straks, evt. med brød.
Stop madspild
Har du jordskokker tilovers, kan du lave dem til sprøde chips som topping ved at snitte dem helt fint, vende med salt og olie, og bage dem i ovnen ved 200° i ca. 20 minutter.