Du kan sagtens invitere gæster til middag, uden at du skal have den helt store pengepung op af lommen.
Vinterens ingredienser kan indimellem virke undseelige. Men sætter man dem sammen på ny og tilføjer godt med urter og smag, kan de hæve sig til festlig gæstemad uden støtte fra luksusråvarer. Denne menu indeholder i alt ni retter, og du kan enten lave dem alle eller udvælge dine favoritter.
Tidsplan
Dagen før2 timer1 time før½ time førInden serveringSE OGSÅ: Grillmenu til kolonihavenRæddiker med tallerkensmækker, friskost, sesam og verbena
Det skal du bruge for at lave ræddiker med tallerkensmækker, friskost, sesam og verbena:- 100 g ricotta
- 1 dl sødmælk
- havsalt
- 12 ræddiker
- 1 potte tallerkensmækker
- 1 bundt citronverbena
- 50 g sesamfrø
- 1 spsk. sesamolie
Sådan laver du ræddiker med tallerkensmækker, friskost, sesam og verbena:
- Rør ricotta og mælk sammen.
- Smag til med havsalt.
- Flæk ræddiker, og damp dem et par minutter under låg i en smule vand, så de holder både farve og bid.
- Anret ræddiker på en tallerken med hjemmelavet friskost.
- Top med tallerkensmækker og verbena.
- Drys med sesam, og dryp lidt sesamolie henover.
Kartoffelfladbrød med vinterkål, gedeost, saltet torsk og basilikum
Det skal du bruge for at lave kartoffelfladbrød med vinterkål, gedeost, saltet torsk og basilikum:- 400 g kartofler
- 4 spsk. olivenolie
- 75 g smør
- 300 g torskefilet
- 1 spsk. havsalt
- 300 g hvedemel
- 200 g frisk grønkål
- 100 g frisk gedeost
- 1 bundt frisk basilikum
- 1 usprøjtet citron
Sådan laver du kartoffelfladbrød med vinterkål, gedeost, saltet torsk og basilikum
- Kog kartoflerne møre, hæld vandet fra, og lad dem dampe af.
- Pisk dem til en grov puré med olivenolie og smør, og stil den på køl i 12 timer.
- Skær torskefileten i tynde skiver.
- Drys med havsalt, og stil på køl til dagen efter.
- Ælt mel i kartoffelpuréen.
- Rul den helt tyndt ud til brød, og steg dem på en varm tør pande, til de bobler lidt op og er flot brændte.
- Pensl dem med olivenolie og drys med havsalt.
- Bag fisken 4-5 minutter ved 180°. Den skal blot sætte sig og stadig være sart-hvid og fast i kødet.
- Pluk grønkålen fri fra stænglen, og steg den ved høj varme i en smule olivenolie i ca. ½ minut.
- Krydr med havsalt.
- Servér de saftige kartoffelbrød med bagt torsk, stegt kål, brud af gedeost og basilikumblade.
- Dryp med olivenolie, og riv frisk citronskal henover.
TIP! Har du ekstra kartoffeldej i overskud, kan du vende fintstrimlet palmekål eller anden kål i, rulle dem ud og stege kålpandebrød f.eks til en frokost.
Stegt frilandskylling
Det skal du bruge for at lave stegt frilandskylling: - 1 hel kylling
- 8 g havsalt
- 4 spsk. olivenolie
Sådan laver du stegt frilandskylling:
- Rens og krydr kyllingen med havsalt og olivenolie.
- Steg den i 50-55 minutter ved 200°.
Bagte rødbeder med solbær og amarant
Det skal du bruge for at lave bagte rødbeder med solbær og amarant:- 500 g rødbeder
- 100 g solbær
- 3 spsk. æblecidereddike
- 1 spsk. honning
- 3 spsk. olivenolie
- 5 g havsalt
- 1 håndfuld amarant (blade)
Sådan laver du bagte rødbeder med solbær og amarant:
- Bag rødbederne i ovnen ved 190°, til de er møre.
- Pil skindet af, og læg kødet i en kasserolle med solbær, æblecidereddike og honning.
- Varm rødbederne op, og rør rundt i 4-5 minutter, til de er blanke.
- Vend rødbederne med olivenolie og havsalt.
- Skær dem i mindre stykker.
- Anret de glaserede rødbeder med solbær, og drys med amarant.
TIP! Fik du ikke syltet solbær i sommer, kan frosne også gå an til de glaserede rødbeder.
Stegt romainesalat med krydderurtecreme og peberrod
Det skal du bruge for at lave stegt romainesalat med krydderurtecreme og peberrod:- 1 bundt bredbladet persille
- 1 bundt frisk estragon
- 2 dl smagsneutral olie
- 1 æggehvide
- 5 g havsalt
- 1 spsk. citronsaft
- 2 romainesalater
- 2 cm peberrod
Sådan laver du stegt romainesalat med krydderurtecreme og peberrod:
- Blend persille og estragonblade med olien i 10 minutter, til blenderglasset er varmt, og olien er grøn.
- Sigt olien.
- Blend olien med æggehviden til en glat, grøn creme.
- Smag til med havsalt og en smule citronsaft.
- Flæk romainesalaten, og steg den ved høj varme på skærefladerne.
- Riv peberroden.
- Anret de stegte romainesalater på krydderurtecremen, og riv frisk peberrod over.
Julesalat med æble, mandel og tykmælksdressing
Det skal du bruge for at julesalat med æble, mandel og tykmælksdressing- 50 g mandler
- 2 julesalater
- 1 dl tykmælk
- 4 g havsalt
- 3 spsk. olivenolie
- 2 æbler
- 1 potte brøndkarse
Sådan laver du julesalat med æble, mandel og tykmælksdressing
- Rist mandlerne på en varm, tør pande, og hak dem groft.
- Kassér de grove yderblade på julesalaten, og skær den i grove strimler.
- Smag tykmælken til med havsalt og olivenolie.
- Skær æblerne i slanke sejl, og vend dem med julesalat, mandler og dressing.
- Anret salaten, og pynt med brøndkarsen.
SE OGSÅ: Nordisk menu til grillen
Bagt græskar med radicchio, kapers, svampe, estragon og mandel
Det skal du bruge for at lave bagt græskar med radicchio, kapers, svampe, estragon og mandel:- 1 hokkaidogræskar
- 1 usprøjtet blodappelsin
- 5 spsk. olivenolie
- 5 g havsalt
- 200 g kejserhatte
- 1 tsk. saltet smør
- 1 radicchio
- 2 spsk. kapers
- 1 bundt frisk estragon
- olivenolie
- havsalt
- 8 mandler
Sådan laver du bagt græskar med radicchio, kapers, svampe, estragon og mandel:
- Flæk græskarret.
- Kassér kernehus, og skær det ud i både.
- Vend græskarbådene med skal og saft fra blodappelsinen, olivenolie, og havsalt.
- Bag dem møre ved 190°.
- Steg kejserhattene gyldne i olivenolie og smør.
- Krydr med havsalt.
- Anret de bagte græskarbåde på en tallerken.
- Pynt med radicchioblade, stegte svampe, kapers og estragon.
- Dryp med olivenolie, krydr med havsalt, og riv mandler henover.
Ramen med æg, forårsløg, nudler, pak choy, svampe, radise og tang
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave ramen med æg:
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 2 spsk. misopasta
- 2 pak choy
- 300 g kejserhatte
- 1 bundt forårsløg
- 2 spsl. sojasauce
- 1 spsk. fiskesauce
- 2 spsk. riseddike
- 3 cm frisk ingefær
- 1 limefrugt
- 400 g udon-nudler
- 1 glaskål
- 4 æg
- 20 g tang
- 1 håndfuld friske shisoblade
Sådan laver du ramen med æg:
- Varm bouillonen op
- Opløs misopasta i bouillonen ved svag varme. Det må ikke koge.
- Læg pak choy, kejserhatte og forårsløg i bouillonen, og lad dem lige akkurat blive møre, men stadig sprøde.
- Smag bouillonen til med sojasauce, fiskesauce og riseddike.
- Riv ingefæren fint, og pres saften fra limefrugten. Tilsæt begge dele.
- Hæld kogende vand på nudlerne, og lad dem trække i vandet, til de er møre.
- Skræl og skær glaskålen papirtyndt.
- Pochér æggene, til hviden er fast, men blommen stadig er smilende.
- Læg tangen i en skål med koldt vand.
- Anret alle grøntsagerne, tangen, nudlerne og ægget i 4 skåle.
- Hæld den varme bouillon over, pynt med shisoblade, og servér straks.
Matchagranité med ymermousse
Det skal du bruge for at lave matchagranité med ymermousse:
Matchagranité:
- ½ dl vand
- 30 g rørsukker
- 2½ dl æblemost
- 1 bundt frisk mynte
- 1 spsk. matcha-tepulver
- 1 vaniljestang
- 4 spsk. brun farin
- ½ liter ymer
- 1 knsp. havsalt
- 2½ dl piskefløde
Det skal du bruge for at lave matchagranité med ymermousse:
- Kog vand og rørsukker op, til sukkeret er opløst.
- Rør det sammen med æblemost.
- Blend lagen med mynteblade, til den er grøn.
- Rør matcha-tepulveret i lagen – gem lidt til pynt – og sigt den i en beholder.
- Stil den på frys i 24 timer.
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
- Rør farin og vaniljekorn sammen med ymer.
- Krydr med lidt havsalt.
- Pisk fløden, og vend den rundt i ymercremen.
- Stil den på køl, til den sætter sig.
- Anret ymermoussen i små skåle.
- Riv matchagranitéen med en gaffel over moussen.
- Drys med matcha-tepulver, og servér straks.
Flere gæstemenuer? Se vores klimavenlige gæstemenu, som ikke vil skuffe!