Kager

Søsterkage - den bedste skærekage

Troede du, at krydrede skærekager kun hørte sig julen til? Så kan du godt tro om. Her får du opskriften på søsterkage - en tung skærekage fyldt med dejlige rosiner og krydderier, som kan spises hele året rundt!
af Camilla Zarah Lawes5.02.2017Foto: Wichmann+Bendtsen photography.
12 personer

Søsterkage

  • 400 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 spsk kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk stødt nelliker
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 250 g blødt smør
  • 250 g rørsukker
  • 2 æg
  • 2½ dl kærnemælk
  • 100 g rosiner
  • Smør til formen
  • Flormelis

Søsterkagen har gennem århundreder været et yderst populært stykke bagværk, og det er bestemt ikke uden grund! Kombinationen af den fine krumme og den skønne, krydrede smag skaber nemlig en himmerigsmundfuld uden lige, og så gør den sig særligt godt i selskab med en nybrygget kop kaffe. Her får du opskriften på vores favorit.

Sådan laver du søsterkage:

  1. Tænd ovnen på 175°.
  2. Bland mel, bagepulver og alle krydderierne sammen.
  3. Pisk smør og sukker sammen, til det er cremet.
  4. Tilsæt æggene 1 ad gangen, og pisk godt imellem hvert æg. Rør melblandingen i.
  5. Tilsæt kærnemælk, og rør til en ensartet dej. Vend rosiner i dejen.
  6. Fordel dejen i en smurt randform på 1½ l, og bag den i ovnen i ca. 40 minutter.
  7. Stik en træpind eller strikkepind i kagen, og tjek, at den er gennembagt.
  8. Sigt flormelis over kagen inden servering.

Værd at vide om krydderier:

Chili er verdens stærkeste og mest udbredte krydderi. Den er stærkest i frisk tilstand og bliver mildere, når den koges eller knuses. De mest anvendte chili er den grønne, som bruges frisk og den røde, der bruges i tørret form.Chili indeholder capsaicin, som siges at kunne bedre blodcirkulationen og forebygge blodpropper, og forebygge mavesår ved at dræbe bakterier og regulere kolesterol i blodet. Få vores opskrift på Spicy kylling her.
Chili er verdens stærkeste og mest udbredte krydderi. Den er stærkest i frisk tilstand og bliver mildere, når den koges eller knuses. De mest anvendte chili er den grønne, som bruges frisk og den røde, der bruges i tørret form.Chili indeholder capsaicin, som siges at kunne bedre blodcirkulationen og forebygge blodpropper, og forebygge mavesår ved at dræbe bakterier og regulere kolesterol i blodet. Få vores opskrift på Spicy kylling her.
Marco Polo bragte ingefærroden med tilbage til Europa. I madlavningen bruges både tørret og frisk ingefær, og næsten alle karryopskrifter indeholder finthakket ingefær, som blandes med de andre ingredienser.Det aktive stof i ingefær er gingerol, som man mener påvirker blodtrykket og er smertestillende. Forskere har dokumenteret, at ingefær har en meget reel virkning på forskellige former for gigt. Ingefær kan også bruges mod bevægelsessygdomme som køresyge og søsyge. Få vores opskrift på Græskarsuppe med ingefær her.
Kanelstænger er soltørret inderbark fra kaneltræet, som ruller sig sammen, når de tørrer.I Indien er det udbredt at svitse et stykke kanelstang, hele nelliker og hele sorte peberkorn sammen med løg og ris. Kanel kaldes livets krydderi og reducerer den stigning, der sker i blodsukkerniveauet efter et måltid. Få vores lækre opskrift på braiseret lammebov med kanel her.
Gurkemeje har en blændende gul farve og en let bitter lugt og smag og tilhører ingefærfamilien. Det er det krydderi, som giver karry dens farve.Gurkemejeroden har antioxidante egenskaber og er i stand til at forhindre dannelsen af de vævsskadelige frie radikaler. Specielt de lipid-peroxider, som er skyld i kredsløbssygdomme.
Kardemomme er frugten af en plante, som tilhører ingefærfamilien og stammer oprindeligt fra det sydlige Indien.Kardemommekapsler bruges i madlavning og er en vigtig ingrediens i den indiske krydderblanding 'garam masala' og populær i boller og andet bagværk. Krydderiet passer godt sammen med ingefær, nelliker, safran og kanel.Tyg kardemommefrø mod dårlige ånde. De er også nyttige ved oppustethed, dårlig fordøjelse og hovedpine. Få vores lækre opskrift på karrykrydret svinemørbrad med kardemomme her.
Koriander er en urgammel dyrket plante fra Orienten, som blev bragt til Nordeuropa af de romerske legionærer.Krydderiet indgår i de fleste indiske karryblandinger. Det har en frugtig smag og minder om bergamot, citron og salvie.Tygget korianderfrø virker appetitstimulerende og fordøjelsesfremmende og mildt beroligende. Få vores lækre opskrift på saltbagt laks med friske koriander her.
Peber findes som grøn, sort og hvid peber, der alle kommer fra den samme plante, Piper Nigrum. Grøn peber er den umodne frugt, der har ligget i saltlage, sort peber er den umodne, uskallede frugt, mens hvid peber er den modne, afskallede frugt, udvundet af plantens røde bær, som efter høsten afbleges.Sort peber øger kroppens evner til at optage stoffer, stimulerer sindet og giver udholdenhed. Få vores lækre opskrift på drumsticks kyllinglår her.
Spidskommen ligner almindelig kommen, men smager helt anderledes. Krydderiet bliver brugt hele eller malede, ligesom koriander. Svits frøene et par minutter på panden, inden du maler dem.Spidskommenfrø er beroligende, især ved kolik (tarmkramper). Få vores lækre opskrift på 3 små forretter her.
Der findes gule, brune og sorte sennepsfrø. I Indien bruger man de brune frø, som man svitser i olie inden den tilsættes en ret. Frøene har en nøddeagtig aroma, når de svitses.Sennepsfrø styrker generelt organismen og forbedrer tilstanden i mave, lever og tarmkanalen, og styrker på den måde legemets modstandskraft.

Sponsoreret indhold