Østers er en delikatesse i dag, men i stenalderen er der fundet beviser på, var østers hverdagsspise.
Østers med eddikesyltet rødløg
Der er to slags østers i handlen, Bretagneøsters og Limfjordøsters, hvoraf limfjordsøsters er de klart bedste, da vandet i Limfjorden er koldere end i fx Bretagne, og limfjordsøstersne er derfor længere om at vokse sig store, og de får derved mere smag og karakter.
Østers skal ligesom muslinger være levende, når du bruger dem. Dvs. østers skal ligesom muslinger enten være lukkede eller lukkes, når man banker let på dem. Hvis du tilbereder din østers skal den så åbne sig.
Vidste du…
At en østers kan blive op til 20 år gammel? Østers kan desuden også blive op til 15 cm i diameter, men det mest normale er 8-10 cm. Østers er bedst, når de er lidt mindre.
Anvendelse
Østers spises rå kun med lidt citronsaft eller en olie-eddikedressing eller gratineret, pocheret eller grillet. Rå østers kan være svære at få åbnet, få tips til, hvordan du åbner østers her.
Sæson
Marts-maj og september-december