De fleste mennesker har siden barnsben fået at vide, at ikke alle svampe i skoven er spiselige. Det samme gælder for bær, planter og endda også visse nødder og bønner. Det er som altid vigtigt at huske at tage sine forholdsregler, når man spiser fra direkte fra naturen
Mange gourmetkokke har de senere år bredt budskabet om det nye nordiske køkken, som særligt handler om at spise fra naturen, og det har fået et stigende antal danskere til at selv at gå på kulinarisk jagt efter råvarer. Vælger man selv at gå på i naturen, bør man huske at tage visse forholdsregler, og aldrig spise noget, som man ikke er helt sikker på hvad er.
Der er ikke noget så lækkert som friskplukkede bær fra skoven. Eller friskplukkede ramsløg, som vokser vildt overalt i naturen. For det smager dejligt, hvis man vel og mærke har styr på, hvilke planter, der er spiselige, og hvad der bestemt ikke er. En del er nemlig også giftige, eller kan forveksles med planter, som er giftige.
Der er i sig selv ikke noget nyt i at man spiser fra naturen, og at visse råvarer er giftige, men det kræver en stor botanisk viden at kende sorterne fra hinanden. Det siger rådgiver på Giftlinjen Niels Ebbehøj til Dr1, og han råder til, at man er varsom med at eksperimentere med ukendte sorter i sit eget køkken, hvilket kan føre til forgiftninger.
I en rapport fra DTU fødevareinstitut, rådgiver seniorrådgiver Kirsten Pilegaard i, hvilke planter og bær, som man bør være særlig opmærksom på. Hun nævner blandt bitre nødder, bregneskud, rønnebær og hyldebær, som nogle af de råvarer i naturen som kan være giftige, hvis man spiser de forkerte sorter. Læs rapporten her