Det behøver ikke at være svært at få gode råvarer og lækre grøntsager om vinteren. Der er masser at vælge i mellem og kun fantasien sætter grænser for alle de skønne retter, du kan lave. Og så er fordelen ved at lave selv, ifølge michelin-kok og kogebogsforfatter, Thomas Rode, at du ved, hvad du får.
-Når man laver sin egen mad af friske råvarer, ved man, hvad den mad man spiser indeholder, hvilket bestemt ikke er tilfældet, når vi taler industrielt fremstillet mad. Her har producenterne for vane at prioritere lang levetid på supermarkedernes hylder, siger Thomas Rode og fortæller mere om, hvilke råvarer vi skal gå efter i denne sæson.
-Lige nu er der så mange herlige råvarer. Udover vildtkød, som jo er efterårets kronjuveler, er jeg vild med efterårets grøntsager og især kål og løgvæksterne, siger Thomas Rode.
Få lidt vildt på gaflen med denne lækre opskrift på dådyrskank
Foruden at du altid sikrer dig lækre og friske råvarer, når du går efter råvarer, der er i sæson, så er det som oftest også både billigere, bedre og sundere at vælge årstidens grønt.
Vær kræsen!
Det kan dog være en udfordring her i vintermånederne altid at finde sæsonvarerne, men skulle det ske, så er der stadigvæk lang vej til de færdigproducerede madvarer.
-I vintermånederne tyer jeg selv til gode råvarer, der er importerede, og på den måde spicer vinterens grøntsager op, fortæller Thomas Rode, der samtidig opfordrer til at være kræsen med indkøbene.
- Man skal sørge for at være kræsen og vælge de bedste råvarer fra udlandet. Så skal man også være opmærksom på, at nogle lande har MEGET mindre restriktive regler, hvad angår brugen af sprøjtemidler, forklarer michelin-kokken.
Miks og match, når du tilbereder
Der er en masse forskellige måder at tilberede råvarer på, og den bedste tilberedning kan afhænge meget af, hvilke råvarer der er tale om. Thomas Rode anbefaler, at du både mikser råvarer, men også tilberedningen af dem, så du både får rå og tilberedte grøntsager.
-Mange tror, at alle grøntsager og frugter er bedst i rå tilstand, men jeg tror, at det handler om at blande de rå og de tilberedte grøntsager. Når vi for eksempel taler om gulerødder, så forholder det sig således, at når man tilbereder en gulerod i animalsk fedt, lad os bare sige smør, så fortætter man næringsoptaget. På den måde kan man optage næsten dobbelt så mange af alle de rare sager, en gulerødder indeholder - til trods for, at der også er mange gode ting, der bevares, når man spiser en gulerod rå, forklarer Thomas Rode.