(6 personer)
12 babyartiskokker
2 citroner
2 løg
1 fed hvidløg
2 gulerødder
2 stilke blegselleri
½ dl olivenolie
bouquet garni af f.eks.
citrontimian, rosmarin,
sars og laurbær
2½ dl hvidvin
salt og peber
1 rødløg
1 bdt. bredbladet persilleFjern de yderste blade på artiskokkerne så du kommer helt ind til de svagt lysegrønne blade. Skær artiskokkerne over på langs og skrab skægget ud med en lille skarp kniv. Læg artiskokkerne i en skål med vand og citronskiver. Sørg for at de bliver nede i vandet, så de ikke bliver misfarvede. Læg evt. noget tungt oven på dem.
Skær løg og hvidløg i fine terninger. Gør det samme med gulerødder og blegselleri. Opvarm olien i en gryde. Sauter løg og hvidløg uden at de tager farve. Tilsæt gulerødder, selleri og bouquet garni. Læg låg på gryden og skru lidt ned for varmen. Lad det simre i 20-25 min.
Fordel herefter artiskokkerne oven på de sauterede grønsager. Dryp lidt olivenolie hen over artiskokkerne. Hæld hvidvin på, drys med salt og peber og læg igen låg på gryden. Kog artiskokkerne for svag varme i 45-55 min. Hak rødløget fi nt. Skyl og slyng persillen. Hak den fint. Riv skallen af en citron. Bland løg, persille og citronskal. Anret artiskokkerne med grønsagerne og drys persilleblandingen udover. Server med citronbåde og et godt brød.