Saml spæde granskud i naturen og forvandl dem til den skønneste gourmetsalt, der kan gøre underværker for både et kogt æg og den store bøf.
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann11.04.2016
Det lyder måske skørt, men man kan sagtens spise gran! Især de spæde skud om foråret er fantastisk smagfulde. De smager syrligt, når de spises råt, men når skuddene opvarmes, ændres smagen over mod det sødlige. Derfor kan de faktisk bruges i mange typer madlavning. Vi lægger blødt ud med en gourmetsalt, der vil få dig til at drømme om mere mad med gran. Find flere opskrifter på gourmetsalt her!
Sådan samler du granskud til gourmetsalt
Skuddene skal helst samles, hvor de ikke har været udsat for bilos eller sprøjtegift fra landbrug. Gå efter de lysegrønne, bløde skud på grantræet, og brug dem, mens de er friske, eller frys dem ned og bruge dem senere.
Det bruger du gourmetsalt med gran til
Smag et drys af skov på dit blødkogte æg, kartoffelmaden, eller hvad du ellers synes trænger til et grønt og salt pift med en vidunderlig duft af granskov og citrustoner. Tager også kegler som værtindegave og kan gemmes i lufttætte glas i op til to-tre måneder. Brug fx gourmetsalt til en ribeye steak - opskrift her!
Opskrift på gourmetsalt med spæde granskud
1 portionIngredienser:
2 håndfulde groft salt
2 håndfulde nye, lysegrønne granskud
Sådan laver du gourmetsalt:
Kværn salt og granskud i en foodprocessor i 2-3 minutter, til du får et helt lysegrønt og ensartet salt, som dufter af gran, skov og lidt af citrustoner, som der er i de helt nye granskud.
Fyld saltet i et glas eller en lufttæt bøtte. Det kan gemmes i op til 2-3 måneder, men mister lidt af sin styrke og duft, jo mere tid der går. Saltet er godt at drysse på kød, fjerkræ og fisk, en kogt kartoffel eller et blødkogt æg.