Løg er en af grundstenene i de fleste køkkener verden over og absolut uundværlig i de fleste madretter. Nye løg fås over sommeren og er fyldt med saft, kraft og skønne aromaer.
Syltede grillede løg med sort peber og fennikelfrø
Sprød tærte med salatløg, rosmarin og røgsalt
Bagte nye hvidløg med sprøde rugbrødsflager og vesterhavsost
Salat af nye løg med syltede hybenroser, røget laks og krydderurter
Løg fås i flere varianter, bedst kendt er zittauerløg, rødløg, salatløg og forårsløg, der alle er kepaløg, og skalotteløg, perleløg og hvidløg. Rå zittauerløg har en meget skarp smag, og derfor foretrækkes rødløg, skalotteløg eller salatløg ofte, når man skal bruge løgene rå, da de er mere milde i smagen. Forårsløg minder meget om små porrer og har en meget mild løgsmag. Hvidløg har en meget karakteristisk smag, der adskiller sig fra andre løgtyper. Hvidløg spises kun alene, hvis de er syltede, ellers bruges hvidløg som smagsforstærkere i mad.
Vidste du…
At løg indeholder stoffet cystein, som bliver til en svovlholdig gas, når du skærer i løget? Det er svovlgassen, der irriterer øjet og får dig til at "græde", når du skærer løg ud.
Undgå tårer
Her er et par husmodertips til, hvordan du undgår rindende øjne: Pil dine løg under rindende vand. Sørg for god udluftning i rummet, fx ved at stå ved et åbent vindue. Flyt skærebrættet til et nyt sted på køkkenbordet undervejs. Tænd et lys i nærheden af skærebrættet - det tiltrækker de små svovlpartikler, der får dine øjne til at løbe i vand. Eller brug kontaktlinser - det virker også!
Anvendelse
Rå løg har en meget skarp smag, mens stegte løg er meget mere milde og nærmest søde i smagen. Løg bruges i stort set alle retter, og især i gryderetter og frikadeller, hvor de er en uundværlig smagsgiver. Løg er også uundværlige i klassiske danske retter, som hakkebøf med bløde løg, marinerede sild og frikadeller.
Sæson
Juni-september