Grønt

OPSKRIFT | Fermentering med kraut

Fermentering er genopstået og blevet hipt. Med den trendy konserveringsmetode kan du forvandle friske grønsager til syrligt og smagfuldt tilbehør. Her får du en opskrift på kraut med spidskål, så du kan være med på den hippe madtrend hjemme i køkkenet.
af Julie Egemar, opskrift af Mikkel Karstad og Timm Vladimir 23.05.2017

Fermentering - kraut

Du kender måske kraut fra den tyske sauerkraut, som mange associerer med noget ildelugtende og knapt så indbydende. Men kraut kan laves på mange måde og med fermenteringsprocessen, kan du få kålen til at smage lækkert syrligt, saltet og med en kraftig smag, som passer perfekt som tilbehør til retter, hvor du normalt ville bruge rødbede eller syltede agurker.

Denne kraut er lavet på spidskål, og dens syrlighed og fyldige smag kalder på andre kraftige ingredienser, som den kan bokse med. Prøv den til en wokret, en kraftig gryderet eller som en vovet topping på dine hotdogs til en grillaften denne sommer.

TIP: Brug patentglas og -flasker, når du fermenterer. De er nemlig lufttætte, så der ikke kommer luft og bakterier ind, samtidig med at gummiringen tillader, at overskydende kulsyre kan ‘gasse af’ under processen. Så undgår du, at glasset nærmest eksploderer som en champagneprop, når du åbner det.

INGREDIENSER:

  • 1 spidskål
  • 20 g salt
  • 5 enebær
  • 5 laurbærblade
  • 1 patentglas

LÆS OGSÅ: Fermentering begynder med k

FREMGANSMÅDE:

  • Fjern de yderste blade fra spidskålen. Skær kålhovedet i kvarte stykker på langs, skær den tykke stok i midten væk, og skær resten af spidskålen i fine strimler.
  • Ælt kålen grundigt sammen med salt i en skål i ca. 10 minutter, til strukturen ændrer sig og bliver blød, og kålen begynder at afgive væske.
  • Tilsæt enebær og laurbærblade.
  • Hæld kålen i et rent, skoldet patentglas, og sørg for, at kålen er fuldstændig dækket af sin egen væde.
  • Lad kålen trække på køkkenbordet i to-tre dage ved stuetemperatur, til det begynder at boble godt i glasset og fermentere.
  • Smag evt. løbende på krauten med en ren ske, og sæt glasset på køl, når du synes, den er tilpas syrlig. Hårdkogte kraut-elskere lader den stå mindst 14 dage ved stuetemperatur, før de synes, den er sur nok.
  • Færdig kraut holder sig på køl i månedsvis, hvis den er dækket af sin egen væde.

LÆS OGSÅ: OPSKRIFT | Salat med æbler, figner og croutoner

Sponsoreret indhold