500 g rødbeder
1 spsk dildfrø
1 spsk fennikelfrø
3 spsk groft salt
- Skræl rødbederne, skær top og spids af. Riv rødbederne på den grove side af rivejernet ned i en skål. Pres væden ud af rødbederne og kom de revne rødbeder i et rent, skoldet sylteglas (hygiejnen er meget vigtig).
- Rist fennikelfrø og dildfrø på en tør pande, til de begynder at 'poppe', og der begynder at dufte af krydderier. Kom groft salt og de ristede krydderier op i glasset og vend det godt rundt i de revne rødbeder. Luk glasset til og lad det stå 24 timer på køkkenbordet, så gæringen går i gang.
- Sæt herefter glasset i køleskabet og lad det stå 2-3 uger, inden rødbederne er klar til brug. De gærede/syltede rødbeder er rigtig gode som surt/relish til koldt kød, pålæg og kraftige vinterretter. Du kan sagtens bruge andre rodfrugter til denne opskrift, fx selleri, persillerod og jordskok.