Tips og tricks

Guide: De bedste vine til chokolade

AF: AF BIANCA ANTHONY SØRENSEN. FOTO: BETINA HASTOFT.
16.12.2022
Vi elsker chokolade, og vi elsker vin! Så hvorfor ikke kombinere de to ting? Selvom kaffe er det oplagte valg til chokolade, kan du sagtens prøve noget nyt og kombinere lækker chokolade med både hvid- og rødvin!

Ofte er en ægte chokoladeelsker også begejstret for vin, og det er der god grund til. Vin og chokolade deler nemlig en række egenskaber – fx indeholder de begge tanniner, der er med til at give den mørke chokolade sin bitterhed og vinen sin lidt syrlige fylde. Desuden er de produceret med nogle af de samme gærkulturer, foruden begge dele selvfølgelig giver en masse livsglæde!

Så du kan sagtens springe ud i at sammensætte chokolade med rød-, hvid og dessertvin. Det gælder selvfølgelig om at prøve sig frem, for at finde det man allerbedst kan lide, men vi har samlet et par gode fifs, for hvem ville ikke elske en tapasanretning udelukkende med chokolade?

Så næste gang du har lyst til et stykke knasende chokolade, men også et dejligt glas vin, kan du uden problemer nyde begge dele på samme tid!

Disse vine matcher din chokolade

Mørk chokolade

Chokolade med over 35% kakaoindhold er sjældent søde, nærmere bitre jo mere kakao, der er i. Derfor bør du vælge en frugtig vin, idet en lidt for tør vin vil kæmpe med chokoladens bitterhed.

Du kan f.eks. vælge rødvin som californisk Zinfandel, Cabernet Sauvignon eller en hvid Riesling, da de alle er frugtige, lidt sødlige og har tyngde nok til den høje kakaoandel.

Mælkechokolade

Mælkechokolade indeholder oftest mindre kakao og mere fløde, så der skal noget lidt mere skarpt til at balancere den lidt federe smag. Riesling passer rigtig fint til, idet den ikke bliver alt for tør eller sur, men også rødvin af sen høst som f.eks. Pinot Noir eller Syrah samarbejder godt med mælkechokolade.

Et helt andet forslag kan være en boblende Lambrusco, den letteste udgave af italiensk rødvin, der i den grad har fortjent sit comeback.

Hvid chokolade

Det er jo egentlig ikke rigtig chokolade, men selvfølgelig skal den med her alligevel! Desuden er det den chokolade, der passer allerbedst til enten tør rødvin eller hvidvin. Hvis man har en meget sød tand, kan man prøve noget nyt og servere kold isvin, der også er naturligt sød. Hvidvin som Chardonnay eller af Muscatfamilien (både sød, tør eller mousserende som f.eks. d’Asti) fungerer virkelig godt sammen med hvid chokolade. Hvis du er mere vovet, kan en rød Pinot Noir i glasset også give en god oplevelse, selvom man måske ikke lige tror det.

Sponsoreret indhold