Hjemmebragte svampe smager bare bedst. Her får du vigtige tips til din svampejagt.
af Lene Samsø 12.09.2019
Svampe kan være giftige, nogle endda dødeligt, så følg altid disse råd:
Hvis du er det mindste i tvivl om svampetypen, så lad den stå.
Selvom der er gnavet af svampen, er det ikke ensbetydende med, at den er spiselig for mennesker. Mange dyr spiser svampe, som mennesker ikke kan tåle.
Spis kun de anerkendte spisesvampe. Hvis du forsøger dig med en for dig ny svampetype, så begynd med en lille portion først for at være sikker på, at du ikke er overfølsom
Det skal du have med på svampejagt
En bredbundet kurv, så svampene ikke bliver mast, gerne ruminddelt, så du kan holde sorterne adskilt.
En lille børste til at fjerne jord fra svampene. Det sparer tid senere i køkkenet og gør det nemmere at fastslå svampens art.
En lille kniv til at løsne svampene fra voksestedet og til at gennemskære svampene for artbestemmelse.
Fornuftig påklædning og lidt at drikke og spise. Det er let at blive opslugt af svampejagten, som godt kan ende med at tage mange timer.
En svampebog med billeder og tips
Gode råd i køkkenet
Svampe er bedst helt friske, så tilbered dem hurtigt efter plukning.
Hvis du skal opbevare svampene, så put dem i en papirspose, ikke plastik, og opbevar dem køligt og tørt, fx i køleskabet, i op til tre dage.
Tilbered kun de svampe, du skal spise. Svamperetter egner sig ikke til opvarmning dagen efter pga. risiko for jordbakterier.
Spis ikke svampe rå. Vilde svampe skal steges eller koges, da mange arter indeholder giftstoffer, der skal uskadeliggøres ved opvarmning.