Mad

Udnyt madresterne og bliv 20% rigere

En dansk familie smider hvert år fødevarer for millioner direkte i skraldespanden. Der skal kun små ændringer til for at lave om på det. Det sparer dig for penge, og hvem siger i øvrigt, at madrester er kedelige?
af Cecilia Sejer. Foto: Martin Tanggaard8.01.2019

Det har sikkert strejfet din opmærksomhed fra tid til anden, at vi smider alt for meget mad ud. At for mange glemmer at udnytte resterne, og det er ikke uden grund. En gennemsnitlig dansk familie på fire kasserer for 10.000 kroner fødevarer om året. Det er 20 procent af det samlede årlige husholdningsbudget, der ryger direkte i skraldecontainerne. Det svarer til, at næsten hver fjerde pose med madvarer, som du slæber hjem fra supermarkedet, bliver smidt direkte ud.

Brug resterne af steg, ost og grønt på italienske crostini: Få tre lækre opskrifter her.

Brug madresterne

Det lyder af meget, men når vi står med fem kartofler og tre frikadeller efter aftensmaden, så ender vi ofte med at smide dem ud. Der er jo alligevel ikke nok rester til hele familien i morgen. Det er også meget almindeligt fx at købe for mange gulerødder, der ender slatne i skraldespanden. I hvert fald ifølge statistikken. Fra danske husholdninger alene kasseres årligt 237.000 tons mad.

Der findes heldigvis en række nemme og gode fif, du kan bruge, hvis du gerne vil udnytte dine dyrt indkøbte varer bedre.

6 genveje til at forvandle slatne madrester til penge

  • Lav en madplan. Du kan spare dig selv og din familie for mange fejlkøb, der typisk vil ende i skraldespanden, hvis du én eller to gange om ugen laver en madplan.
  • Undgå spontanindkøb. Skriv en indkøbsliste, før du går ud og handler. Og lad være med at være sulten, når du køber ind, for så er det nemmere at holde sig til listen.
  • Udnyt rester. Kogte kartofler er verdensklasse på et stykke rugbrød med karse, mayonnaise, rødløg eller et drys karry. Overskydende grøntsager kan syltes eller bages i ovnen. Sidstnævnte kan være en ret i sig selv, og hvis du vil peppe den endnu mere op, så læg et par tykke skiver god bacon over. Sprødt, salt og sødt. Bliver der igen grøntsager til overs, så brug dem dagen efter i en fyldig salat.
  • Juice og pres. Smid runkne æbler, gulerødder og rødbeder i saftpresseren eller juicemaskinen. Og er de – specielt rodfrugter - blevet slatne, så læg dem i kold vand natten over.
  • Snus dig frem. Mælkeprodukter er ikke nødvendigvis for gamle, fordi de nærmer sig udløbsdatoen. Holdbarheden afhænger af årstiden og af, hvor ofte de står fremme ved stuetemperatur. Smid dem aldrig ud, før du kan se eller lugte, at de er for gamle. Hvis holdbarheden er ved løbe ud, kan du fryse dem og bruge dem til madlavning eller bagning.
  • Opbevar madvarerne rigtigt. Sæt de nyeste varer bagerst i køleskabet, og opbevar grøntsager i den rigtige emballage. Sørg også for at tjekke, at dit køleskab er sat på den rigtige temperatur. Flere moderne køleskabe har sågar indbygget luftfugtighedsregulering og kan vakuumpakke dit kød, og så bruger de nye køleskabe samtidig meget lidt strøm.

Få flere gode råd på Stop Madspild her

https://imgix.isabellas.dk/madogbolig/call_to_action/nyhedsbrev_banner_mad.jpg

Sponsoreret indhold