Brombær, solbær, jordbær … Listen over mulighederne for at lave marmelade er uendelige, og man får lyst til at lave alverdens forskellige smagskombinationer, når man kigger på alle de solmodne bær-herligheder, haven byder på i forår-, sommer- og sensommermånederne.
Se også
Nem og lækker rabarbermarmelade
Saml havens frodige bær og andre spiselige lækkerier sammen og lav fortryllende marmelade, som vil glæde alle i familien. Det er både nemt og lækkert med hjemmelavet marmelade - og så er der bare noget helt særligt ved at servere det i sommerhaven på nybagt brød.
TIP: Brug din marmelade i både kager, på brød eller oven på lidt skyr til dessert eller morgenmad.
Se også
Lynhurtig hindbær-rabarbersyltetøj
Vi har samlet nogle tips til dig, der gerne vil trylle lækre bær om til skøn marmelade. God fornøjelse!
5 tips til hjemmelavet marmelade
- Inden du går i gang, så vask opbevaringsglassene af i varmt vand med sæbe eller i opvaskemaskinen. Skyl dem herefter i kogende vand, evt. tilsat atamon, så de er helt rene.
- Tjek efter en ekstra gang, at alle bær er helt friske. Ét dårligt bær kan ødelægge hele den færdiglavede marmelade.
- Udgør sukkermængden i din marmelade mere end 60 %, er risikoen for, at marmeladen mugner mindre, fordi sukkeret gør det svært for mikroorganismer at leve i marmeladen.
- Marmeladen skal opbevares mørkt og køligt for at kunne holde sig så længe som muligt - gerne i køleskab.
- Fryser du marmeladen ned, kan den holder sig længere helt uden konserveringsmiddel og med lavt sukkerindhold. Blend bærrene med lidt sukker, tilsæt lidt geleringsmiddel, da frugtens naturlige pektin nedbrydes i fryseren, og frys syltetøjet i en egnet beholder. Det kan holde sig i op til et år ved minus 18º. Til gengæld kan det bagefter kun holde sig få dage i køleskabet, så frys syltetøjet ned i små portioner, og brug dem lidt ad gangen.
Se også
Marmelader og syltetøj: 14 lækre opskrifter