Iris er kendt som kunstnernes blomst. Den har inspireret impressionisterne Renoir, Cezanne og van Gogh, men mest kendt er måske Monets kærlighed til den smukke sommerblomst. Maleren dyrkede mange forskellige irissorter i sin have ved Giverny. Når irissene blomstrede, opfordrede Monet i breve sine venner og bekendte til at skynde sig at komme og se dem i haven, før de afblomstrede.
Vi forstår Monet meget vel! Iris er en statelig, elegant og pålidelig plante, og der er noget fornemt over de stolte blomster på den ranke, oprette stængel. Der er en iris til enhver have, og de fleste blomstrer villigt hvert år og sender trofast en himmelsk duft ud i havens rum. Her får du vores bedste tips til at dyrke dine egne iris.
Irisfamilien består af bl.a. iris, fresia, gladiolus og krokus for at nævne de mest kendte i slægten. Der findes over 200 arter af iris og endnu flere sorter. Nogle irissorter trives i sump, nogle i mellemfugtig jord, og andre irisser har det helt fint i tør, stenet eller leret jord. Spørg derfor din planteskole til råds om, hvilken irissort der egner sig til din jord.
Iris trives bedst i fuld sol eller halvskygge og blomstrer, afhængigt af sorten, fra marts til august. Plantning foregår bedst i efteråret, men er du omhyggelig med at vande sommeren igennem, kan du sagtens plante iris forår og sommer. Sæt endelig ikke irissen dybere, end den står i potten - toppen af roden skal stikke op over jordoverfladen. Vand rigeligt efter plantning, så jorden kommer til at ligge tæt op ad rødderne. Efter afblomstring skal du lade irissen udvikle sine dekorative frøstande, som kan pynte i haven hele vinteren.
Flere skønne sommerblomster: Blåregn - den eksplosive sommerbebuder
Mere grøn inspiration: Sådan bygger du dit eget insekthotel
Efter nogle år på samme sted begynder haveiris at blive ”bare” i midten af planten, hvor de ældste rhizomer efterhånden holder op med at sætte blomster. Så er det på høje tid at grave planten op og skære de gamle rhizomer fra. Omplantning skal helst ske hvert tredje eller fjerde år, ellers bliver blomstringen mindre. Rødderne får bedst mulighed for at etablere sig, hvis delingen sker lige efter afblomstring, hvor rhizomerne begynder at danne nye rødder.
Der findes et utal af iris-arter i Danmark. Vi har samlet fire af de smukkeste slags, som egner sig godt til det danske klima.
Haveiris
Haveiris, Iris x germanica, hører til den type, der har skæg, og der findes en uendelig række sorter med blomster i forskellige farver og med fine tegninger. De øverste bægerblade kan have én farve og de nederste en anden med specielle mønstre ind mod blomstens midte. Den vil helst stå i fuld sol i veldrænet leret eller humusrig jord og blomstrer fra maj til juli.
Våriris
Våriris, Iris reticulata, er en dejlig forårsbebuder. Den har lyseblå til blåviolette blomster med orangegule aftegninger. Planten er en dværgform, der blomstrer fra marts, afhængigt af vinterens temperaturer, og den kan godt klare at være omgivet af sne. Hvis der skulle komme hård kulde, efter at planten er begyndt at blomstre, kan du dække bedet med gran, halm el.lign. Planten har det bedst på en solrig og varm plads i en let og veldrænet jord. Våriris kan også dyrkes i potter, hvor de kan drives frem.
Læs også: Sådan dyrker du lupiner i haven
Gul iris
Gul iris, Iris pseudacorus, er en vildtvoksende plante i Danmark, der trives bedst, når den står i våd eller fugtig og jord. Den kan også gro i almindelig leret havejord, hvor den bliver knap så kraftig. Planten får smukke og lysende gule, lidt spinkle blomster og sivlignende grønt løv. Man kan plante den i sin egen have enten i staudebedet eller direkte i vandet, hvis man har en sø. I søen vil den hurtigt brede sig over det hele, hvis man ikke passer på. Gul iris sår villigt sig selv og breder sig, hvis den får lov. Den blomstrer i juni.
Sibirisk iris
Iris sibirica er kendetegnet ved sine smalle blade og smukke aftegninger på de nedadbøjede blomsterblade, som er enten hvide/ gule, lilla eller blå. Den trives godt i en fugtig jord, lerjord eller en humusrig havejord. Sibirisk iris er god som snitblomst, da den holder længe i vasen. I varme somre skal du huske at vande, da irissen ikke kan lide udtørring. Sibirisk iris egner sig godt til at stå nær ved vand, fx en dam. Skulle der blive oversvømmelse, klarer den at stå med rødderne i vand i en kortere periode. Den sibiriske iris blomstrer i maj-juli.
TIP: Haveiris skal plantes yderst i bedet, så naboplanterne ikke skygger for rhizomerne. Sibirisk iris kan godt stå imellem andre planter.