Havetips

15 ting i din have der ikke tåler frost

AF: Af Anita Banner
10.12.2014
Foto: Kira Brandt
Kong frost er lige om hjørnet. Tjek hvilke 15 planter og ting i haven, du skal tage ind, så ikke de dør eller bliver ødelagt af frostvejret!

Før vinteren for alvor rammer os, er det værd at investere lidt tid i haven og på terrassen. Med nogle få timers arbejde kan du nemlig undgå, at haveredskaber, havemøbler, potter og planter bliver ødelagt af sne og frost. Gør plads i dit drivhus, skur og kælder, så du kan gemme alle herlighederne af vejen. Herunder kan du se, hvilke planter og ting du især skal stille inden for i varmen.

Inspiration: Hygge i det svenske orangeri

1. Haveredskaber
Det er fristende at lade større haveredskaber som trillebør, rive og spade stå udenfor året rundt, fx under et halvtag eller ved siden af drivhuset. Men redskaberne tåler ikke frosten. Jernet og metalskruerne vil ruste. Stiller du dem i stedet i et skur, skal du være sikker på, at det er frostfrit og vandtæt – ellers er du lige vidt. Det samme gælder for batteridrevne haveredskaber som græsslåmaskine, hæktrimmer mv.

2. Oliventræer
Trives bedst under sydlige himmelstrejf, og tåler ikke frost. Om vinteren skal du derfor stille potten ind i en havestue eller et drivhus. Tager du træet helt ind i stuen, falder bladene ofte af, da temperaturskiftet er for stort et chok. Bladene kommer heldigvis oftest igen.

3. Basilikum
Den populære krydderurt dør oftest i frostvejr. Har du den stående i en potte, skal du flytte den ind i en havestue eller et drivhus. Helst allerede om efteråret. Du kan også have basilikum stående i vindueskarmen i køkkenet, men det er ikke sikkert, at den vil overleve længe.

4. Citrongræs
Citrongræs er en tropisk, flerårig plante, der ikke er vinterhårdfør i Danmark. Den skal overvintre i en lun stue, da et drivhus eller vinterstue er for kold for den.

Læs også: Sådan passer du på drivhuset om vinteren

5. Havemøbler
Havemøbler af plastik eller træ tåler sjældent at stå udenfor om vinteren, da de vil mugne eller få frostskader. Stil dem i stedet i et skur, drivhus eller havestue, hvor der ikke er for varmt. Træmøbler kan nemlig tørre ind og sprække, hvis luftfugtigheden er for høj.

6. Tomatplanter
Tomater tåler ikke frost. De fleste lader dem dø, men du kan godt prøve at lade dem overvintre inde. Stil tomatplanterne lyst og køligt, men ikke under 12°. De bliver lange og ranglede af at vokse videre om vinteren. Men du kan klippe dem ned om foråret eller nippe skud af og stiklingeformere nye tomatplanter i det meget tidlige forår.

7. Dahliaer
Den smukke sensommerblomst dør ved den mindste smule frost, så skynd dig at grave løgene op, og gem til foråret. Du kan fx opbevare dem i kasser med sand i en frostfri kælder eller et bryggers.

8. Citronverbena
Den skønne citronverbena er en halvbusk, der ikke tåler frost. Du skal derfor lade den overvintre i drivhuset, udestuen eller et andet sted, der er lyst, men stadig køligt.

9. Rosmarin
Rosmarin er en stedsegrøn halvbusk, der hader frost, og elsker lys. Stil den derfor i et drivhus inden den første frost. Grav potteklumpen ned, og beskyt den med granris.

10. Selleri
Selleri kan tåle en smule frost. Men de skal tages op, inden den hårde vinter er over os, så ikke de rådner. Skær evt. de største rødder af, fjern yderbladene, og sæt dem i en kasse med sand i en frostfri kælder eller et bryggers.

11. Pelargonier
De fleste dyrker pelargonier som etårige sommerblomster, da de er lidt besværlige at have med at gøre om vinteren. De skal overvintre frostfrit, og helst ved 5–10°. De tåler ikke stuetemperatur. Fra midten af marts kan du beskære dine pelargonier og give dem ny jord. Så har du gode chancer for at få dem i fuldt flor til sommer.

Mere inspiration til vinterhaven:Skab hygge med lys og lysdekorationer

12. Krukker og potter
Er dine krukker og potter ikke frostsikre, vil de sprænge eller revne i frostvejr. Tøm dem for jord, og stil dem ind i en frostfri garage, kælder, bryggers eller lignende.

13. Skærmlilje
Skærmliljer elsker varme, og må derfor ikke udsættes for frost. Om vinteren skal du opbevare dem køligt ved 1-10°, fx i drivhuset eller en kold, uopvarmet vinterstue.

14. Græskar
Vintergræskar, fx hokkaido, kan gemmes til langt hen på vinteren. Men det kræver, at du har høstet dem modne med en hård skal og med stilkstykket intakt. Og at du har ladet dem eftermodne i ca. 10 dage ved 23-25°. Lad dem herefter stå et tørt sted ved ca. 12° − ikke mindre, men heller ikke meget over, for så rådner de hurtigt. Lykkes det for dig, kan du nyde dine græskar helt til februar–marts.

15. Fuchsia
Fuchsia tåler ikke frost, men skal overvintre et køligt sted, hvor temperaturen ikke når over 10°. Fjern de bløde skud på planten, inden du sætter den i hi. Fuchsia behøver ikke så meget lys eller vand vinteren igennem

Sponsoreret indhold