Som krydder- og lægeurt har citronmelisse været populær siden oldtiden, både som smertestillende, men også som middel mod melankoli, nervøsitet, og betændelse - i dag bruges den som krydderurt.
Citronmelisse, Mellissa officinalis, er en flerårig urt. Planten er noget stiv, opretvoksende og busket og bliver op mod 1 meter høj. Bladende er rynkede med takker og let behårede, frisk- til mørkegrønne. Det mest markante kendetegn er plantens kraftige duft og smag af citron.
Først i august begynder blomstringen med små, hvide blomster i kranse, og med dem kommer bierne, der også holder af citronmelisse.
Urten bryder sig ikke om tør heller ej for våd jord, men nyder en fugtighedsbevarende jord. Den står helst et sted med sol og let skygge - gerne også læ.
Citronmelisse er på sin plads i urtehaven eller som pryd i bede og i krukker.
Den kan formeres både ved at tage rodskud og topskud og plantes direkte på voksestedet i løbet af sommeren. Citronmelisse kan også sås som frø, hvilket den også selv flittigt praktiserer.
Du kan skære planten ned for at forynge, når bladende er blevet for kraftige. Unge skud smager mest.
Høster du ofte, så bør du også gøde et par gange i løbet af vækstsæsonen.
Hvis du ikke ønsker citronmelisse i hele haven, skal du luge omkring den for at holde rodskud stangen.
Citronmelisse pynter på kager, i salater og i vandkanden. Frys bladende i isterninger eller tør grene til madlavning og te.
Og så er citronmelisse godt for miljøet!