Foråret er lige om hjørnet, og så er det endelig tid til, at vi kan sidde udenfor og nyde alt det grønne. Vil du tyvstarte lidt på vækstsæsonen, så køkkenhave og blomsterbede får en flyvende start, er det en god idé at forspire. Vi guider dig hele vejen, fra de små frø kommes i jorden, til du kan nyde de smukke, farvestrålende planter udendørs.
Du skal forspire, hvis du gerne vil have tidligere blomstring eller grøntsagshøst. Med nogle planter, som ikke er naturlige i vores klima, er det nødvendigt: fx artiskok og chili. De skal sås tidligt på året, hvis de skal nå at give et udbytte, inden det igen bliver koldt. Også sommerblomster som fx pelargonie, petunia og heliotrop skal forspires, hvis du skal se dem blomstre om sommeren. Husk at følge anvisningerne på frøposen.
Du kan komme i gang med helt enkle remedier. Frøene kan sås i bakker eller potter, og du kan lave spirepotter af avispapir eller bunden af en mælkekarton. Brug altid så- og priklemuld beregnet til såning. Vælger du almindelig jord, risikerer du, at rødderne bliver svedet, da jorden er for næringsholdig. Såmuld kan købes på planteskoler og af og til også i supermarkeder.
Husk desuden
Du kan begynde at forspire de fleste frø i foråret, men det præcise tidspunkt afhænger af, hvad du skal forspire. I marts og april kan du forspire de fleste grøntsager såsom tomater, agurker, salat og squash. Det står som regel på frøposerne, hvornår frøene skal forspires og derefter plantes ud.
Efterhånden som planterne bliver så store, at de kommer til at stå tæt i potter og bakker, er det nødvendigt at potte om/at prikle, så hver enkelt plante har plads at udvikle sig på. Sådan her gør du:
Det kan blive nødvendigt at plante om i større potter én eller flere gange.
Når planten er blevet stor nok, og vejret er blevet mildt, er planten klar til at blive plantet ud i haven. Hvornår du kan plante ud, afhænger af den enkelte afgrøde. Mange kan plantes ud i april, afhængigt af vejret, mens andre først kan plantes ud i maj, når nattefrosten er ovre. Det gælder fx squash og mange sommerblomster. Når planterne skal ud, er det en fordel, at det er lidt overskyet og vindstille, da det kan være hårdt for dem at blive plantet ud i bagende sol og blæst.
Sørg for tilstrækkelig afstand mellem afgrøderne og omhyggelig vanding. Afgrøderne får bedre betingelser, hvis du fjerner ukrudtet omkring dem.
Inden planterne skal flyttes ud på deres endelige voksested, skal de hærdes, for hvis de får et chok, kan væksten sættes i stå i en periode, og så mister du det forspring, du har fået ved at forspire planterne. Det vigtigste at huske er:
Heldigvis egner det danske sommervejr sig fortrinligt til krydderurter, og flere af dem kan plantes direkte på voksestedet. Alligevel er der nogle der har godt af at blive forspiret. Her får du en oversigt.
Nogle af de mest populære planter at forspire er de her tre trofaste medlemmer af natskyggefamilien. De nyder at blive forkultiveret, særligt fordi de knapt når at give udbytte, hvis vejret ikke helt er med os.
Der findes et væld af forspirings udstyr, alt fra minidrivhuse over tørvebriketter og til nedbrydelige spagnumvækstpotter, men så længe du bruger så- og priklemuld, kan du forspire i hvilken som helst beholder. Så- og priklemuld er en let og porøs jord, der ikke klasker sammen, når du vander. Den er steril, så de små, nye planter ikke skal slås mod alger, skimmel og diverse jordbårne plantesygdomme. Desuden indeholder så- og priklemuld mindre næring end pottemuld. Det er vigtigt, da de sarte spirende planter risikerer at blive svedet af af den megen næring, der findes i almindelig pottemuld.
Når du køber frø, står der altid på pakken, hvor mange procent af frøeende, der kan forventes at spire. Hvis du derimod selv har taget frø eller dine frø har overskredet udløbsdatoen, så kan det være nødvendigt at kontrollere de små frøs livskraft, selvom mange frø sagtens kan spire trods en overskreden udløbsdato. Tjek dine frøs spireevne ved at lægge dem på et stykke våd køkkenrulle med husholdningsfilm over, og lad dem stå et par dage. Hvis det kun er halvdelen, der spirer, skal de bare sås dobbelt så tæt, som anvist på posen. Med de store frø er det endnu nemmere: Læg frøene i vand fra den ene dag til den næste. Vælg de frø, der svulmer op og lægger an til at bryde skallen.
Forspiringen er simpel. Fyld din fortrukne beholder med så- og priklejord, og så frøene med den afstand, der er anbefalet på pakken. Større frø dækkes med et let lag muld, mens de mindre blot kan strøs på jordens overflade. Sørg for, at frøene har god kontakt med jorden.
I starten er det en god idé at vande med en forstøver. Placér dem lyst, men ikke i direkte sol, og dæk gerne med en plasticpose eller en glasklokke. Sørg for, at der er udluftning - ellers risikerer du, at planterne rådner.
Når planterne har foldet de første kimblade ud, og efterhånden er så store, at der bliver trangt i potterne, er det tid til at potte om eller prikle, som det også hedder. Tag forsigtigt planterne op, og del dem. Vær varsom med de sarte rødder, og plant hver enkelt plante med det samme – så undgår du udtørring. Efterhånden som planterne får fart på, kan det være nødvendigt at plante dem om flere gange.
Når du planter dine afgrøder ud, så vælg en overskyet og vindstille dag efter frosten med sikkerhed er forsvundet.
Nogle afgrøder får et chok, når de flyttes indefra og ud, og temperatur og vanding ikke er, som det plejer. Derfor kan det være nødvendigt at forhærde planterne ved at lade planterne stå ude gradvist længere og længere over en periode på et par uger. Hold igen med vanding og gødning nogle dage før hærdningen begynder.