Belysning

26 loftslamper, du vil elske at have hængende derhjemme

AF: af Charlotte Kobberøe Fink. Foto: Peter Kragballe og Nikolaj Thanning Rentzmann
14.02.2022
Vi kommer ikke uden om loftslamper i hjemmet, og faktisk betyder de meget mere for stemningen i boligen, end mange går og tror. Men hvordan får du valgt den rigtige lampe til lige præcis dit hjem? Vi guider dig og giver dig samtidig masser af inspiration

I et land som Danmark er lamper selvsagt en nødvendighed i hjemmet i langt størstedelen af årets måneder. Men ofte får de ikke helt den opmærksom, som de burde, når det kommer til indretningen. Lampernes lys spiller nemlig en kæmpe rolle for stemningen i et rum, og så er de afgørende for, at vi får de rette betingelser, når vi for eksempel skal læse, spise, lave mad eller lægge makeup.

Hvor mange lamper skal man have i et rum?

Det kan altså godt betale sig at give valget af lamper lidt mere kærlighed. Og faktisk har du i stuen for eksempel brug for mellem fem og syv forskellige lyskilder for at sikre optimale lysbetingelser. Her skal du både tænke i overordnet belysning som loftslamper, læsebelysning og hyggebelysning.

Det er også vigtigt, du får valgt de rette pærer til den enkelte lampe, så stemningsbelysningen for eksempel ikke er kold og hård, mens læselampen ikke lyser kraftigt nok. Stemningslys ligger ofte på 125-470 lumen, og ved almen belysning skal du gå efter 430-800 lumen.

Hvilken loftslampe skal man vælge?

Når det kommer til valget af loftslampe, så skal du først og fremmest have fokus på, i hvilket rum lampen skal hænge – og hvad dens primære funktion skal være. Er det loftslamper til køkkenet, skal de give et godt og skarpt lys, så du kan se ordentligt, når du jonglerer med kokkeknive og rører i kødsaucen.

Er det en loftslampe til soveværelset, kan du sagtens slippe afsted med en, der giver et mere svagt og diffust lys, da man typisk også vil have sengelamper til læsning. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du er afhængig af loftslampens lys, når du skal vælge dagens outfit i garderobeskabet, så kan det være, du også her har brug for et mere skarpt og direkte lys.

Det er også vigtigt, du har øje for, hvor loftslampen skal hænge, inden du anskaffer dig den. Skal den hænge over et spisebord, som ikke er så stort? Så kan du med fordel gå efter en udgave, der ikke er for voldsom. Skal den hænge i en stue med højt til loftet? Så kan rummet sagtens bære en voluminøs lampe, der måske kræver lidt opmærksomhed.

Hvilke forskellige typer af loftslamper findes der?

Når det gælder lamper til loftet, vil du typisk skulle vælge imellem to forskellige typer: Den flade plafond, der er fastgjort mod loftet, og den hængende pendel. Plafonden kender vi typisk fra entréer, hvor der ikke er meget plads til en løsthængende lampe, når døre går op og i, og mennesker myldrer ud og ind, men den kan også fungere et sted som i for eksempel soveværelset.

Pendlen kommer i et hav af afskygninger og dækker over alle lamper, der hænger ned fra loftet. Derfor falder både rispapirlamper, den klassiske PH-lampe, Le Klints papirfoldede udgaver, Radiohus Pendlen og mange andre klassiske loftslamper inden for pendel-kategorien.

Vi har samlet 36 loftslamper, som du kan blive inspireret af, så du får valgt den helt rigtige til dit hjem.

Inspiration til loftslamper: 26 smukke udgaver

loftslampe_papir_pendel_vitra_

Skal loftslampen ikke løbe med for meget opmærksom i rummet, så vælg en papirlampe i en neutral farve. Pendlen er fra Vitra.

Foto: Peter Kragballe

loftslampe_flere_i_en_messing_rubn_kia_hartelius_fern_studio

Har du brug for godt arbejdslys over for eksempelkøkkenbordet, så vælg en pendel, der indeholder flere spots. Denne er fra Rubn.

Foto: Kia Hartelius/Fern Studio

loftslampe_flettet_bloomingville

En lampe i flettet søgræs, som for eksempel denne fra Bloomingville, understreger varmen fra træmøblerne og skaber sammenhæng i indretningen.

Foto: Nellie Møberg

loftslampe_gennemsigtig_glas_pendel_stue_nellie_moeberg.

En glaspendel med gennemsigtigt glas er god som loftslampe de steder, hvor du har brug for ekstra lys, men ikke vil have en lampe, der larmer for meget.

Foto: Nellie Møberg

loftslampe_italiensk_cocoon-lampe_koebt_via_thevillacph_paa_ig_

En loftslampe kan, udover dens praktiske funktion, være det item, der binder hele indretningen sammen. Som her, hvor den italienske cocoon-lampe gør, at hele rummet er inddraget i indretningen. Lampen er købt via @thevillacph på Instagram.

Foto: Julie Wittrup

loftslampe_koekken_pendel_lyseroed_peter_kragballe

I køkkenet kan det være en god idé at vælge en loftslampe med en kegleformet, lukket skærm, der leder lyset godt ned over bordet. Vælg eventuelt en i en farve, der kan tilføje lidt personlighed til et ellers neutralt køkken.

Foto: Peter Kragballe

loftslampe_le_klint_pendel_nikolaj_thaning_rentzmann.j

Når du skal vælge loftslampe, kan det godt betale sig at investere lidt ekstra i et designobjekt, som ikke går af mode, og som kan gå i arv i generationer. Her er det en pendel fra Le Klint, som er brugt over spisebordet – men den kan også sagtens fungere i soveværelset eller i en gang med højt til loftet.

Foto: Nikolaj Thanning Rentzmann

loftslampe_oi_soi_oi_ditte_capion

Understreg husets arkitektur med valget af loftslampe. Her er det en lampe fra Oi Soi Oi, der fremhæver de sorte linjer på gelænderet og i vinduesrammen og på den måde skaber sammenhæng i indretningen.

Foto: Ditte Capion

loftslampe_papirlampe_rispapirlampe_stue_

I et rum med højt til loftet kan det være en fordel at vælge en loftslampe, der, som her, fylder lidt. De klassiske rispapirlamper er gode bud på loftslamper, som ikke koster en formue, og som kan passe ind i mange forskellige typer rum og indretning.

Foto: Peter Kragballe

loftslampe_pendel_flos

En loftslampe kan næsten være et lille kunstværk i sig selv. Her er den en skulpturel udgave fra Flos med messingdetaljer.

Foto: Julie Wittup og Mikkel Dahlstrøm

loftslampe_pendel_le_klint_anitta_behrendt.

Har du brug for ekstra lys over for eksempel sofabordet, så kan du med fordel hænge din loftslampe dér i stedet for i midten af rummet. Her er det en pendel fra Le Klint.

Foto: Anitta Behrendt

loftslampe_pendel_louis_poulsen_

Lad størrelsen på spisebord og lampe følges ad, hvis det er her, din loftslampe skal hænge. Et langt bord kan sagtens bære en stor lampe som denne fra Louis Poulsen – eller du kan hænge flere mindre lamper ved siden af hinanden, så du er sikker på, at hele bordet er oplyst.

Foto: Stine Christiansen

loftslampe_pendler_flos_

Er du til en afdæmpet indretning, så vælg loftslamper, der matcher hjemmets øvrige interiør, men gå efter nogen med lækre detaljer, der er med til at skabe personlighed. Lamper med messingdetaljer fra Floss.

Foto: Martin Sølyst

loftslampe_ph_pendel_sort_

Den klassiske PH-lampe går aldrig er mode og kan passe ind mange steder i boligen. Vælg en farve, der komplimenterer resten af din indretning.

Foto: Nikolaj Thanning Rentzmann

loftslampe_radiohuspendel_over_spisebord

På samme måde er Radiohus Pendlen også et populært loftslampe valg, som både kan passe over spisebordet og mange andre steder i hjemmet. Og skulle du mod forventning blive træt af den, så kan den altid sælges videre til nogenlunde samme pris, som du selv gav.

Foto: Stine Christiansen

loftslampe_rispapirlampe_oversize_papirlampe_

Endnu et bud på, hvordan den klassiske rispapirlampe supplerer indretningen uden at løbe med for meget opmærksomhed.

Foto: Stine Christiansen

loftslampe_smaa_runde_pendler_glas_entre

Skal du vælge loftslamper til en smal gang, så kan du med fordel vælge flere små pendler på række. Har du lavt til loftet, så gå dog efter plafonder i stedet, så man ikke risikerer at kollidere med de hængende lamper.

Foto: Peter Kragballe

loftslampe_snoet_trae

Tilføj varme og sammenhæng til dit køkken ved at vælge loftslamper, der matcher bordpladen. Vær dog opmærksom på, at hvis du, som her, vælger lamper med et mere diffust lys, så gå efter kraftige pærer, så du er sikker på, du kan se, hvad du laver ved køkkenbordet.

Foto: Mia Mortensen

loftslampe_vp_globe_globen_

En statementlampe kan være indretning nok i sig selv, hvis du for eksempel har en lang gang, som er svær at fylde med møbler og nips. Her er det Verner Pantons klassiske Globe Pendel.

Foto: Stine Christiansen

loftslampe_vaeglampe_muller_van_severen_groen

Denne dekorative lampe fra Müller van Severen er med sit vægophæng og ovenlys lidt en hybrid mellem en væg- og en loftslampe – og så er den næsten et kunstværk i sig selv.

Foto: Peter Kragballe

loftslampe_wilhelm_lauritzen

Du kan sagtens eksperimentere med at bruge loftlamper på andre måder, end de oprindeligt var tiltænkt, og på den måde skabe et nyt udtryk i rummet. For eksempel behøver en lysekrone, som denne fra Wilhelm Lauritzen, ikke nødvendigvis sidde lige over spisebordet, og den voluminøse Koglen i baggrunden kan også bruges over køkkenøen, hvis du har højt til loftet.

Foto: Ditte Capion

loftslamper_and_tradition

De japanske tendenser klæder den nordiske indretning rigtig godt, og i et afdæmpet soveværelse kan det derfor være oplagt at vælge en papirlampe som loftsbelysning. Denne er fra &Tradition.

Foto: Peter Kragballe

loftslamper_arigato_lamper_grupa_sort_koekken_

Arigato-lamperne fra Grupa er et anderledes og legende bud på loftslamper, der fungerer godt over køkkenbordet. Lamperne tilføjer skulpturel personlighed til det neutrale køkken, og så kan de justeres, så du får dit arbejdslys i præcis den højde og vinkel, du har brug for.

Foto: Nellie Møberg

loftslamper_ikea_hvid_messing_koekken_maria_kirstine_vous.

Vælg loftslamperne i samme farver og materialer som resten af køkkenet for at skabe en naturlig sammenhæng i indretningen. Pendlerne er fra IKEA.

Foto: Maria Kirstine Vous

loftslamper_koglen_krom_

En sand designklassiker, når det kommer til imponerende loftslamper: koglen – her i en kromudgave.

Foto: Ditte Capion

loftslamper_pendler_grubi_grasshopper_i

Et eksempel på, hvor godt det kan fungere med flere pendler på række et sted, hvor du har brug for meget lys – som for eksempel over køkken- eller spisebordet. Her er det Gräshopper-pendler fra Gubi.

Foto: Iben & Niels Ahlberg

Sponsoreret indhold