Køkken med køkkenredskaber
Tips & tricks

10 tips til at mindske din elregning

AF: af Freja Bang Lyngbo.
15.09.2022
Foto: Pia Winther.
Strøm er blevet dyrere, og det kan ses og mærkes, når elregningen kommer ind ad døren. Følger du de her ti tips, kan du spare penge – og samtidig gøre noget godt for miljøet!

Den seneste tid er elpriserne steget og steget – og det er noget, der kan mærkes i danskernes budget. Heldigvis er der en hel del, du selv kan gøre, for at sætte elregningen på skrump – ting, som ikke kun hjælper din økonomi på rette vej, men også er bedre for miljøet.

Måske tænker du, at en tøjvask ikke kan variere særlig meget i pris, afhængigt af hvornår på døgnet du sætter den over. Men ifølge Energistyrelsen har der aldrig før været så mange penge at spare ved at bruge strømmen, når den er billigst. Sætter du f.eks. en vask over kl. 13 i stedet for kl. 19, kan du spare 7,18 kr. Det lyder måske ikke af meget, men vasker du fire gange om ugen, som en gennemsnitlig husstand gør, sparer du 1.494 kr. årligt - og det er bare for tøjvask alene.

Foruden at tænke over tidspunktet, du bruger strøm på, kan du også justere en smule på dine vaner og se elregningen skrumpe som resultat. Vi giver dig ti tips, der er lige til at gå til!

10 råd, der er nemme at følge, hvis du vil spare penge på elregningen

  1. Sluk for apparaterne. Sluk for apparater som tv, stereoanlæg og playstation, når du ikke bruger dem. Ifølge videncenteret Bolius bruges mellem 10 og 15% af en husstands elforbrug på apparater, der står på standby.
  2. Sæt pris på strømmen. Der findes flere apps og hjemmesider, som er gode, hvis du vil holde dit elforbrug i skak. Du kan f.eks. tjekke, hvor meget strøm de respektive apparater i dit hjem bruger. Ligesom du kan bruge en app som Strømpriser eller Min strøm til at holde øje med, hvornår på døgnet strømmen er billigt, og f.eks. time det med, hvornår du vasker tøj eller sætter opvaskemaskinen i gang.
  3. Træk stikket. Medmindre du har stikkontakter med en tænd/sluk-knap, bør du tage ellkedel, mobil- og computeroplader og andre elapparater ud af stikkontakten, når du ikke bruger dem. Det gælder også tomme stikdåser, for selv når der ikke er elapparater i dem, bruger de strøm. Alternativt kan du anskaffe dig en elspareskinne – en særlig stikdåse, som sørger for, at apparaterne ikke bruger el, når de er slukket, men tilsluttet stikdåsen.
  4. Læg låg på. Sæt låg på gryderne, når du laver mad, så varmen ikke fordamper. Brug også gerne mindre vand, når du koger æg, pasta osv. Ifølge Bolius reducerer du elforbruget med helt op til 30% , når du i – stedet for at fylde gryden – blot dækker kartoflerne med vand.
  5. Vær en lyseslukker. Væn dig til at slukke for lyset i de rum, du ikke befinder dig i, og skift de almindelige pærer ud med LED-pærer. Hvis muligt kan du også rykke kontorpladsen, strikkekrogen eller læsehjørnet hen til vinduet og gøre brug af det naturlige dagslys.
  6. Fyld op, og skru ned. Fyld både vaske- og opvaskemaskinen helt op, inden du sætter den i gang. Vask også gerne tøjet ved en lavere temperatur – ifølge Forbrugerrådet Tænk bliver det meste tøj rent ved helt ned til 15-30 grader. Spring også gerne tørretumblingen over.
  7. Udnyt ovnvarmen. Lav flere retter, når ovnen alligevel er varm. Du kan f.eks. lave en stor portion lasagne til ugen, mens du bager brød, boller eller kage til weekenden. Så længe du bruger varmluft, fordeler varmen sig fint rundt i ovnen.

    Brug også brødristeren i stedet for at tænde ovnen for at varme brød. Har du en mikroovn, kan du desuden spare op til 75% af elforbruget ved at genopvarme rester i den frem for i en almindelig ovn.
  8. Frys rimen ude. Ifølge Bolius bruger en fryser ca. 20% mere energi, når der er 2 mm rim i den. Afrim derfor din fryser jævnligt. Hvis der hurtigt opstår rim på din fryser, kan du tjekke, at døren lukker ordentligt til, og at temperaturen står på -18 grader.
  9. Skift de gamle apparater ud. Køleskabe og frysere af ældre dato er store strømslugere. Har du mulighed for det, er der penge at spare ved at skifte til en nyere model, som er mærket med energimærke A.
  10. Sluk for skærmene. Det lyder måske drastisk, men hvis du minimerer den tid, du bruger på at streame serier, surfe på internettet og scrolle på Instagram og Facebook, kan du næsten halvere dit strømforbrug. Ifølge Energistyrelsen går ca. 39% af en gennemsnitsfamilies elforbrug nemlig til tv-apparater, smartphones, tablets osv.

Kilde: Videncenteret Bolius, TV2, Forbrugerrådet Tænk og Energistyrelsen

Sponsoreret indhold