Voksblomsten er en vaskeægte klassiker, som samtidig er en af de nemmeste stueplanter at have med at gøre. Den har sit navn fra sine karakteristiske voksagtige, skinnende blade, og så sætter den flotte blomster. Det er en klatreplante, der ofte købes med en form for støttepind eller dekorativ bøjle, som planten er bundet op omkring.
De mest almindelige voksblomster i Danmark er dem, du kan finde under navnene hoya australis, hoya bella, hoya carnosa.
Voksblomsten findes i flere sorter. Dens blade kan både være hvidrandet og rødrandet, og du kan også finde en broget udgave, hvor bladene kan være både grønne, gule og røde. Den med brogede blade er lige så nem at passe, men den blomstrer sjældnere. Du skal altså ikke fortvivle eller nødvendigvis ændre i din pleje af planten, selvom den ikke er i blomst.
Voksblomsten er sjældent i blomst, når man køber den, men den blomstrer flittigt, når den trives. Blomsterne er stjerneformede og lyse med en rød midte. De sidder i buede klaser af 12-15 blomster, der dufter og udskiller honning. Voksblomsten kan blomstre året rundt, men det sker for det meste mellem maj og oktober. Når din plante blomstrer, skal du lade den stå samme sted under hele blomstringen. Den kan være lidt sart i forhold til at blive flyttet, fordi knopperne kan falde af. Du må ikke fjerne de afblomstrede stængler, da de nye blomster igen vil vokse herfra. Planten sætter desuden nogle lange skud, som du ikke skal fjerne, de bliver nemlig til nye blade.
TIP: Hvis du ønsker at fremskynde blomstringen, kan du tørre planten ud. Når planten føler sig truet på livet, vil den gå i overlevelsesmode ved at skynde sig at sætte flere blomsterknopper.
Den tåler og trives i meget lys, men du bør skærme den fra den stærkeste direkte sol, som kan svide bladene. Du bør også sætte planten et sted, hvor den ikke får træk fra døre eller vinduer.
Voksblomsten har ikke behov for ret meget vand og foretrækker at tørre ud mellem vandinger. I sommerhalvåret burde du kunne nøjes med at vande den en gang om ugen. Mærk efter i det øverste par cm, om jorden er tør, før du vander. De tykke, kødfulde blade holder på vandet og gør, at den ikke tåler overvanding. Derfor vil du også kunne mærke på bladene, om den mangler vand – så mister de deres tykkelse og spændstighed.
Den har godt af en overbrusning i ny og næ, men pas på ikke at ramme blomsterne med vandet, når den er i blomst. Oversprøjt den med vand hver 14. dag for at holde den ren og øge luftfugtigheden.
Voksblomsten tåler ikke lige så meget gødning som andre planter. Du skal gøde den med max halvdelen af den almindeligt anbefalede dosis, som står på pakken, hver 3.-4. uge om sommeren. Uden for vækstperioden skal den slet ikke gødes, dvs. fra oktober til februar.
Voksblomsten behøver sjældent ompotning, og den blomstrer også bedst, hvis rødderne fylder potten ud. Ompotning hver 2.-3. år burde være tilstrækkeligt.
Hvis du ønsker at hjælpe planten med at klatre, så den ikke hænger, kan du sætte en pind eller bøjle i jorden og forsigtigt sno ranken omkring.
Hvis du vil stiklingeformere din voksblomst, er det bedst at gøre om foråret. Skær eller klip over et bladpar med en ren saks eller kniv. Det afklippede stykke skal helst have mindst to bladpar. Følg i øvrigt stiklinge-guiden her.