Idéen om haven som åndelig ressource er dybt indlejret i den menneskelige psyke.
- Jim Nollman.
Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.
Tjeklisten:
Har du stadig grønkål, så høst og brug det sidste nu. Snart bliver den kedelig og pladsen skal bruges til andre ting. Husk, at der ikke må dyrkes kål samme sted to år i træk, pga. risikoen for kålbrok.
Styr på brændestablen
Brug en solrig dag på at hugge det sidste brænde og stable det. Det skal lægges til tørre under et halvtag inden 1. maj, hvis det skal være modent til at brænde den kommende vinter. Til september skal brændet flyttes til et lukket skur, da det efter denne dato vil begynde at suge fugt til sig igen, hvis man opbevarer det udenfor.
Så fx spinat, gulerødder, radiser og rucola i mistbænken nu, så kan du høste flere uger tidligere. Kål, løg, porrer, persille og sommerblomster kan også med fordel forspires i mistbænken.
Det er nu, ramsløg som noget af det første titter frem og kan høstes og spises. Kend planterne på den skarpe lugt af løg. Brug de spæde blade som grønt drys, i wok- eller æggeretter. Senere bliver bladene grove og bitre, men så kan du høste blomsterstængler og blomsterskærme i stedet.
Udenfor er jorden koldt og fugtig, men i drivhuset bliver det varmt, når solen skinner. Hold øje med, om jorden begynder at tørre ud. Vand jorden godt igennem, hvis der er tørt, og luft ud, når der dannes kondens på ruderne.