At plante en have er en optimistisk handling. Når du planter et frø, sår du håb i jorden. Du stoler på fremtiden, selv om der ikke er umiddelbare tegn på, at nyt liv vil spire.
– Marilyn Barrett
Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.
Tjeklisten:
Står der kålstokke tilbage i køkkenhaven, så fjern dem nu og læg dem i kompostbunken, efter at have hakket dem i mindre stykker med en spade. Grav kompostbunken igennem for at ilte den, tilfør evt. lidt benmel og vand. Der, hvor kålplanterne stod, sås rodfrugter som gulerødder, rødbeder og selleri.
Drivhusets tomat- og agurkeplanter skal bindes op. En snor ophængt øverst i drivhuset bindes om stænglen med en stor løkke, der kan justeres. Det giver dig mulighed for at give planterne mere snor, efterhånden som de vokser til, så snoren ikke gnaver sig ind i stænglen. Planterne vikles omkring snoren med uret, hver gang toppen er vokset så meget, at den ikke længere kan holde sig selv oprejst.
Gulerødder sået i foråret skal tyndes ud nu. Tynd ud til ca. 3 cm mellem hver gulerod og læg gerne fiberdug hen over gulerødderne, da duften af gulerod som spreder sig, når man udtynder, vil tiltrække gulerodsfluer. Jo hurtigere du dækker de udtyndede rækker til, jo bedre chance er der for at undgå hullede gulerødder fra gulerodsfluens larver.
Dahliaknolde og gladiolusløg kan lægges i jorden, og eksemplarer, der er forspiret i potter, kan plantes ud nu, hvor der ikke længere er risiko for nattefrost. Hold øje med spirerne på dahliaerne, og beskyt dem, hvis du har mange snegle i haven, da de er nogle af sneglenes favoritter.
Visner salatplanterne pludselig uden nogen synlig grund, kan det skyldes knoporm, som lever under jorden. De gnaver roden over lige under jordoverfladen, så planten ikke længere kan trække vand op til bladene. Grav forsigtigt ned omkring roden på den visne plante og se, om du kan finde larven, inden den fortsætter til næste plante.