Sneen ligger og lyser nyfødt. Buske og træer gnider sig i øjnene, spørger forundret, hvad er der sket i nat? - Ejler Bille
Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.
Tjeklisten:
Her i den mørke vintertid dør flere potteplanter af overvanding end af tørke, så vand ikke for meget. Flyver der små fluer rundt omkring planterne, er det et sikkert tegn på overvanding. Er du i tvivl, om din potteplante skal have vand eller ej, så stik simpelthen en finger i jorden. Er den våd eller meget fugtig, så lad være med at vande.
Vær på forkant, og bestil allerede nu de nye frøkataloger hjem, så du i ro og mag kan finde ud af, hvilke blomster og afgrøder, du vil dyrke i haven til næste år. Selvom det stadig er mørkt og koldt udenfor, er forspiringssæsonen lige om hjørnet.
En tommelfingerregel siger, at vinranker skal beskæres inden nytår. Omkring januar begynder planten nemlig at producere så meget saft, at den vil bløde for meget, der hvor du beskærer. Skær hovedranken ned til en meter over sidste års længde, og klip alle sideskud af 4 cm fra hovedranken.
Skyl fx solsikkefrø, græskarkerner eller sennepsfrø, og strø dem ud på fugtigt vat i små skåle. Dæk hver skål med en gennemsigtig plastikpose, som du har stukket små huller i. Stil skålene varmt og mørkt, og hold vattet fugtigt. Når frøene spirer, fjerner du posen og stiller skålene i en lys vindueskarm. Husk at vande hver dag, til du skal spise spirerne.
Træer og buske med tidlig blomstring, som mirabelle og troldhassel, kan drives i blomst indendørs nu. Giv dem et skråsnit, og stil dem lyst i vaser med koldt vand. Skift vandet ofte, og giv grenene et nyt skråsnit, så kan de lettere suge vand. Arter med senere blomstring kan først drives efter en længere kuldeperiode.