Jordskokker er en af den slags rodfrugter, der er i sæson i efteråret og vinteren, hvor du kan grave knoldene op og spise dem. Om sommeren ligner de til forveksling solsikker, når de skyder lodrette stængler med grønne blade i vejret - helt op til to meter.
Jordskokkens knolde er dem, der spises. Ligesom karofler bliver de dannet under jorden. Og de kan også fint erstatte kartoflerne til aftensmaden - de smager dejligt både rå og tilberedte.
Udenpå er jordskokken brunlig, men indeni er den helt hvid.
Jordskokker er rige på kalium, C- og K-vitamin. Desuden indeholder de det ufordøjelige kulhydrat inulin, der gør dem særligt egnede for diabetikere.
Jordskokkerne bruges på samme måde som kartofler og i supper, stuvninger, gratiner og rå i salater, hvis de snittes fint.
Før du går i gang med tilberedningen, skal du skurre knoldene fri for jord. Du behøver ikke at skrælle dem, skrællen smager nemlig godt, og det er alligevel besværligt, fordi jordskokkerne er så knoldede.
Rå jordskok har en fin og let nøddeagtig smag, og konsistensen er knasende og sprød. Tilberedt jordskok minder lidt om artiskok - bløde og milde i smagen såvel som konsistensen.
Skær jordskokkerne i tynde skiver og svits dem i lidt olie på panden eller bag dem i ovnen med salt og friskkværnet peber - så har du hjemmelavede jordskokkechips, der smager himmelsk.
Laver du mos af jordskokkerne, så husk at komme et par kartofler i for at få lidt stivelse til mosen.
Kogte jordskokker kan nemt blendes og bruges i puré, sauce, suppe og lignende.
Vidste du…
At jordskokkerne trods det engelske navn, Jerusalem artichoke, hverken har noget med Jerusalem eller artiskokker at gøre? Derimod er de i familie med solsikker, hvilket man kan se på planterne, der ligner solsikker.
Jordskokkerne ligger godt og sikkert i jorden, og de er ganske hårdføre selv i frostvejr. Du kan grave jordskokker op fra oktober til marts. Hvis du ikke får dem spist de første par dage efter opgravningen, skal du opbevare dem ligesom kartofler: Koldt og tørt.
Kilder: aarstiderne.dk