Brunede kartofler er en fast del af julemiddagen, om end den består af and, flæskesteg eller gås. Når de brunede kartofler har taget farve, er julemiddagen klar til at blive serveret, og så kan juleaften for alvor begynde. Kartoflerne skal være med til at give julemåltidet sødme, så det er vigtigt at de er tilberedt korrekt.
Kog kartoflerne i letsaltet vand. Prik i dem for at se, om de er møre. Hæld vandet fra, og lad dem afkøle. Pil kartoflerne.
Hæld sukkeret på en kold pande, og smelt det ved middel varme, til det et lysebrunt. Tilsæt smørret. Hæld kartoflerne på panden, og vend dem rundt, til de er brune over det hele.
Hvis ikke du bruger kartofler på glas, så sørg for, at de er kølet helt af, inden du tilsætter sukker og smør. Er kartfoflerne varme, risikerer du nemlig, at stivelsen siver ud af dem. Du kan med fordel koge og pille kartoflerne dagen før - så skal du kun koncentrere dig om at få dem brunet til perfektion på dagen.
Du har sikkert oplevet at stå klar med julemiddagen, men de brunede kartofler vil bare ikke tage farve, og sukkermassen gør dem mere og mere grynet at se på: Du er kommet for sent i gang. Vil du have perfekt brunede kartofler, skal du sætte god tid af – helst 45 minutter.
Hvis du vender kartoflerne for ofte, ødelægger det smagen og gør dem grynede at se på. Vip i stedet panden forsigtigt rundt undervejs, så sukkermassen fordeler sig jævnt på kartoflerne.
Prøv også: Klassisk flæskesteg med sprøde svær og Den bedste confit de canard