Aftensmad

Langtidsstegt culotte med rodfrugter og stegte kartofler

Klassisk culottesteg er gæstemad, når det er allerbedst. Her får du opskriften på en langtidsstegt culotte, som kan passe sig selv i ovnen, mens du hygger dig med et godt glas vin i dine gæsters selskab.
af Camilla Zarah Lawes.5.08.2020Foto: Wichmann+Bendtsen Photography.

Culottestegen er en af de mest populære udskæringer blandt danskerne - måske fordi den er billigere end andre udskæringer som oksefilet og mørbrad. På trods af dette indeholder culotten masser af saft, kraft og smag, men det kan være en lidt vanskelig affære at tilberede den til perfektion. Det behøver dog slet ikke at være så svært, for hvis du langtidssteger din culottesteg, sikrer den blide tilberedning at kødets saft, smag og fine struktur bevares, og så kan du kredse om dine gæster imens. Nemmere bliver det ikke!

4 personer

Culottesteg

  • 1 okseculotte på 1,2 kg
  • Olivenolie
  • Havsalt og friskkværnet pebe
  • 2 rødløg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 flaske tør hvidvin
  • 4 kviste timian
  • 4 kviste rosmarin

Rodfrugter

  • 6 persillerødder
  • 6 gulerødder
  • 6 pastinakker
  • 700 g små kartofler
  • 8 spsk honning
  • ½ dl olivenolie
  • 4 stilke timian
  • Havsalt og friskkværnet peber

Sauce

  • 2½ dl kalvefond eller -bouillon
  • 2½ dl piskefløde
  • 2 tsk sukker
  • Evt. majsstivelse til jævning

Sådan laver du culottesteg

  1. Fjern sener, rids stegens fedtkant, og brun culotten godt af på alle sider på en varm pande med olie. Krydr med salt og peber, og læg culotten i et ovnfast fad.
  2. Pil løg og hvidløg, hak dem fint, og bland dem med hvidvin, timian og rosmarin. Hæld marinaden over stegen.
  3. Steg culotten i ovnen ved 60°-70 i ca. 5 timer. Dryp jævnligt marinade over kødet.
  4. Vask kartoflerne. Skræl og vask rodfrugterne, og skær dem i aflange stykker.
  5. Bland honning, olivenolie, timian, salt og peber, og vend grøntsagerne godt heri.
  6. Læg grøntsagerne i et fad med bagepapir, og bag dem i 40 minutter.
  7. Tag stegen op af marinaden, og si marinaden.
  8. Kog marinaden op, tilsæt fond eller bouillon og piskefløde, og lad saucen koge ind i 5 minutter.
  9. Smag til med sukker, salt og peber, og jævn. evt. saucen med lidt majsstivelse.
  10. Skær stegen i skiver, og servér den med de bagte rodfrugter og stegte kartofler. Drys med salt og friskkværnet peber.

TIP: Gå efter kernetemperaturen, som ved en culottesteg skal være ca. 55°-60°. Det er også en god idé at hælde noget af væden fra bunden af fadet over kødet undervejs, så den ikke steger tør, inden den er færdig!

Sponsoreret indhold