Safran er uden sammenligning verdens dyreste krydderi, der er kendt for sin karakteristiske farve og smag - og faktisk er den høje pris egentlig ikke så underlig, når man tænker på, hvordan krydderiet bliver udvundet.
Der skal nemlig samles støvfang fra omkring 100.000 planter, før du har 1 kilo safran. Heldigvis er planten meget aromatisk, så du skal kun bruge ganske lidt i gryderetter eller hjemmebagte boller, før maden tager smag af det gule krydderi.
Selvom du næppe får en stor høst, når du dyrker safran, er det anstrengelserne værd. Blomsten er rigtig pæn, og safranen er et skønt krydderi, hvis gule farve og delikate smag er en uundværlig ingrediens i f.eks. paella, bouillabaisse og svenske safranboller - også kaldet lussekatter.
Safrankrydderiet stammer fra en lille krokus ved navn safrankrokusblomsten, crocus sativus, der blomstrer i efteråret. Det er ret fantastisk, at safran på én gang kan være verdens dyreste krydderi og nem selv at dyrke. Selvom safran sandsynligvis stammer fra Grækenland og Tyrkiet, kan du nemlig sagtens få succes med blomsten under danske himmelstrøg.
Da safrankrokus blomstrer i efteråret, skal du lægge løgene i jorden i løbet af sommeren og senest i slutningen af august. Læg dem i 10-15 cm’s dybde med en afstand på 5 cm, så der er plads til, at hvert løg kan udvikle sideløg. Jorden må gerne være kalkholdig, men vigtigst er det, at den er veldrænet, da løgene ellers går til.
Du skal lægge løgene et lunt og beskyttet sted i veldrænet jord, hvor der er rigeligt med sol. En god løsning er i krukker eller i et drivhus.
I videoen herunder kan du se, hvordan du lægger blomsterløg:
Engang i oktober kommer blade og blomster på samme tid. Du kan høste safranen, så snart blomsterne springer ud.
Pluk blomsterne forsigtigt.
Tør støvfangene ved at lægge dem på et stykke køkkenrulle. De tørrer hurtigt, da de er så spinkle.
Opbevar dem mørkt i en tætsluttende æske eller lille dåse, til du skal bruge dem.
Lad løgene overvintre
Løgene kan blive i jorden og evt. dækkes til om vinteren med granris eller lignende.
Foretrækker du at grave løgene op, kan du gøre det, når bladene er visnet ned. Opbevar løgene mørkt og køligt indtil næste år, hvor du kan lægge dem i jorden igen.