Brydebrød er både dekorativt og nemt at lave - du variere brydebrødet på mange måder og med forskelligt mel, gryn, frø og kerner. Få her opskriften på brydebrød med mysli, og se vores trin for trin!
af Camilla Zarah Lawes29.05.2017Foto: Betina Hastoft.
Brydebrød er så let at lave og pynter på ethvert bord. Dette flotte brydebrød er fyldt med lækker mysli og gør sig godt på både morgenbordet, i madpakken eller måske til eftermiddagskaffen med smør på.
18 stk
Ingredienser
25 g gær
1 spsk salt
1 spsk akaciehonning
4 dl koldt vand
2 dl kærnemælk
200 g mysli
200 g fuldkornsmel
ca. 500-600 g hvedemel
1 spsk olivenolie
1 æg til pensling
en lille bradepande (ca. 20 x 30 cm)
bagepapir
Drys
2 spsk solsikkekerner
2 spsk græskarkerner
1 spsk birkes
2 spsk havregryn
Sådan laver du brydebrød med mysli
Smuldr gæren i en stor bageskål. Tilsæt salt, akaciehonning, koldt vand og kærnemælk, og rør, til gæren er opløst.
Rør mysli og fuldkornsmel i dejen. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem på bordet i mindst 10 minutter. Måske skal du ikke bruge al hvedemelet – dejen skal være glat og smidig. Når den lige netop ikke klistrer fast til fingre og bord, er der mel nok i.
Dryp en stor, ren skål med olivenolie. Læg dejen i skålen, og lad den hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
Tænd ovnen på 200°. Beklæd en bradepande (ca. 20 x 30 cm) med bagepapir. Ælt dejen godt igennem, og form 18 lige store boller. Læg dem i bradepanden – de skal ligge så tæt, at de næsten rører hinanden.
Pensl bollerne med et let sammenpisket æg, og drys forskelligt drys på de enkelte boller. Bag dem i den forvarmede ovn i ca. 30 minutter, til de er flot gyldne.
Tag bradepanden ud af ovnen, og løft forsigtigt hele brydebrødet over på en bagerist. Lad det køle lidt af, før du bryder bollerne fra hinanden.
Bradepander og bageforme i forskellige størrelser og udformninger er nyttigt basisudstyr, hvis du er glad for at bage.
Beklæd gerne bradepander og forme med bagepapir i stedet for at smøre dem. Klip evt. et stykke til bunden, og klip brede strimler til kanterne, som du klæber fast med lidt vand.
Tjek, at brøddejen er æltet nok: Tag et stykke dej, og stræk det helt ud, til det bliver næsten gennemsigtigt uden at gå i stykker – så er dejen godt æltet. Hvis dejen derimod går i stykker, når den strækkes, skal den æltes i længere tid. Sæt bollerne tæt ved siden af hinanden i bradepanden, så de vokser helt sammen, når de bages i ovnen. Så får du et flot brydebrød, hvor man nemt kan vriste en bolle fri.