Drinks & Cocktails

Nem og lækker hyldeblomstsaft

Lav hjemmelavet hyldeblomstsaft, og nyd smagen af sommer på flaske. Her får du en nem opskrift på skøn og sommerfrisk hyldeblomstsaft.
Af Kenn Römer-Bruhn, Anita Banner, Rikke Larsen og Charlotte Kobberøe Fink28.05.2021Foto: Tia Borgsmidt.

Når hylden blomstrer snehvidt omkring midsommer, er det med at plukke løs af de florlette skærme: De velduftende blomster kan nemlig nemt trylles om til sød og delikat hyldeblomstsaft. Saften smager både skønt i sig selv, men kan også pifte et glas kølig hvidvin eller en sommerdrink gevaldigt op.

Der findes mange måder at lave en god hyldeblomstsaft på. Her får du vores favorit! Opskriften giver ca 1½ liter saft.

1 liter

Ingredienser

  • 40 hyldeblomstskærme
  • 2 usprøjtede citroner eller 3 lime
  • 700 g rørsukker
  • Ca. 1½ l kogende vand
  • Evt. atamon
  • Mynte til servering

Sådan laver du hyldeblomstsaft

  1. Klip så vidt muligt alle stilke af hyldeblomstskærmene, da de gør saften bitter, og læg skærmene i en stor skål. Du behøver ikke at skylle hyldeblomstskærmene inden, men ryst dem lidt for at få smådyr af.
  2. Skær citroner i skiver, og læg dem oven på blomsterskærmene. Hæld alt rørsukkeret over. Hæld kogende vand over, så det dækker. Stil blandingen i køleskabet i 2-3 dage med film over.
  3. Si saften igennem et rent klæde, og hæld den på rengjorte flasker, der evt. er skyllet med Atamon.
  4. Servér med isterninger, og pynt med en myntekvist i hvert glas.

TIP: Hvis du ønsker en mere gylden saft, kan du bruge brun farin i stedet for rørsukker.

Så længe kan hyldeblomstsaft holde sig:

Hjemmelavet hyldeblomstsaft kan holde sig på køl i op til et par måneder, hvis du sørger for at skolde flaskerne godt – eventuelt længere, hvis du bruger atamon som konserveringsmiddel.

Kan hjemmelavet hyldeblomstsaft fryses?

Et godt tip kan dog være at fryse den saft, som ikke drikkes i løbet af et par uger. Frys den for eksempel ned i isterningebakker, så du løbende kan tage en lille mængde op til saft eller drinks.

Sådan laver du hyldeblomstsaft uden sukker

Vores udgave af hyldeblomstsaft er lavet med sukker, men du kan også nemt lave sukkerfri variant. Prøv for eksempel at søde saften med stevia, fibersirup eller sukrin svarende til den angivne sukkermængde i stedet. Vær dog opmærksom på, at holdbarheden nedsættes betydeligt, hvis du ikke bruger almindelig sukker. Hjemmelavet hyldeblomstsaft uden sukker kan kun holde sig omkring en uge på køl.

Hvornår skal du plukke blomsterskærmene på hyldeblomster?

Fælles for alle opskrifter er, at du skal plukke blomsterskærmene, når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen i køkkenet, afstilkes de så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (så undgås for mange bitterstoffer). Du behøver såmænd ikke at vaske dem, hvis du blot husker at plukke dem i mosen, på engen, langs marken m.v. – og ikke lige ved en forurenet vej. Nej, skønne økologiske hyldeblomster skal det være.

Sponsoreret indhold