Kager

Karameltærte med fire slags nødder

Hasselnødder, valnødder, macadamianødder og pistacienødder samlet i en skøn, hjemmelavet karamelsauce? Bare tanken får mundvandet til at løbe!
af Cecilie Sofie Svensson22.02.2021Foto: Stine Christiansen.
0 personer

Mørdejsbund

  • 150 g smør
  • 225 g hvedemel
  • 75 g flormelis
  • 1 æggeblomme
  • Evt. 1 spsk. koldt vand
  • Smør til formen
  • Tørre bønner til formen

Karamel-nøddefyld

  • 100 g hasselnødder
  • 100 g valnødder
  • 100 g macadamianødder
  • 50 g usaltede pistacienødder
  • 3 dl sukker
  • 50 g smør
  • 3 dl piskefløde
  • Evt. en smule havsalt
  • 40 g syltet appelsinskal, kan udelades

Sådan laver du karameltærte med nøddefyld:

Mørdej:

  1. Smuldr smørret i melet, til konsistensen er som grov rasp. Tilsæt flormelis og æggeblomme, og ælt dejen hurtigt sammen. Dæk den til med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet i ca. 1 time.

  2. Smør en tærteform, der måler 26 x 26 cm, med smør, og tænd ovnen på 180°. Rul mørdejen ud til ca. ½ cm’s tykkelse, og beklæd tærteformen med den. Kom bagepapir og tørre bønner i formen, og forbag bunden i ca. 15-18 minutter.

Karamel-nøddefyld:

  1. Bred hasselnødderne ud på en bradepande med bagepapir, og rist dem i ovnen ved 180° i ca. 10 minutter, til de begynder at dufte kraftigt. Gnub så meget af skallen af som muligt, fx i et viskestykke.

  2. Hak valnødderne groft, og spred dem og de øvrige nødder ud på bagepladen. Rist nødderne i ovnen i 5-6 minutter, til de er let gyldne og begynder at dufte kraftigt. De må ikke få for meget, for så smager de bittert. Lad dem køle helt af.

  3. Smelt sukkeret i en tykbundet gryde, indtil det har en gylden farve og begynder at dufte af karamel. Tag straks gryden af varmen, og tilsæt smørret 1 skefuld ad gangen, mens du rører efter hver gang, så smørret absorberes helt af sukkeret. Tilsæt piskefløden under omrøring – karamellen kan bruse op, når fløden kommer i, så pas på, du ikke brænder dig. Lad saucen koge op – tilsæt evt. lidt havsalt, og rør, indtil den er ensartet. Stil saucen i køleskab i 1 time.

  4. Spred nødderne og appelsinskal ud over mørdejsbunden, og hæld den afkølede karamelsauce over. Stil tærten i køleskabet, indtil karamellen er stivnet, og servér den i små stykker.

Tærte ér bare en lækker dessertklassiker, og kan laves i et væld af varianter alt efter ens smag og temperament. Denne version er fyldt helt til randen med hjemmelavet karamel og en skøn kombination af hasselnødder, valnødder, macadamianødder og pistacienødder - mums!

Sponsoreret indhold