Den duftende sommerfuglebusk er et sandt spisekammer for sommerfugle og bier. Og så er den et festfyrværkeri i haven med lange, farverige ranker med masser af små blomster fra højsommer til efterår.
Der er blevet fremavlet mange nye sorter, som både er lave og kompakte, så de passer perfekt i små haver og i krukker på altanen.
Sommerfuglebusken, Buddleja davidii, er en af de smukkeste buske i haven med lange, slanke blomsterklaser, der fås i et væld af farver. Til den romantiske have kan du få nuancer fra helt mørkerøde over pastelfarvede lyserøde og lyslavendel til lysende hvide, og er du mere til stærke farver, findes der mange sorter i den pink, violet og blå palette.
Uanset om du har en stor eller en lille have eller måske blot en altan, er der mange gode grunde til at have en sommerfuglebusk. vi guide dig til, hvilken sort, du skal vælge, og hvordan den skal plantes, passes og plejes lige her.
Der er mange fordele ved at tænke sommerfuglebusken ind i haven – og det uanset hvilken type have du har. Den fås i flere størrelser, den blomstrer over et par måneder i høj- og sensommer, hvor mange af sommerstauderne er afblomstret og blomsterne dufter vidunderligt og er fyldt med nektar, som tiltrækker sommerfugle.
Busken er nøjsom med gødning og vand, når først den har etableret sig, så det er en forholdsvis nem busk at passe. Få succes med din sommerfuglebusk med disse tips.
Inden du køber en sommerfuglebusk, kan du med fordel overveje, om du ønsker en lav eller høj busk. Blomsterstanden kan variere i størrelser fra 15 cm og op til de længste på 40-50 cm. De fleste sommerfuglebuske blomstrer i et par måneder fra juli-august til hen mod efteråret i september-oktober.
Sorter med hvide blomster kræver lidt mere soigneringsarbejde, da man løbende må fjerne de afblomstrede, brune blomsterstande for at holde planten pæn. På mørkelilla sorter vil det visne ikke ses så tydeligt. Vælg fx Buddleja davidii ’Black Knight’, der har 25-35 cm lange mørke blåviolette blomsterstande, der blomstrer i august-september.
Det kræver en have af en vis størrelse at plante en klassisk sommerfuglebusk, for de kan blive fra to til fire meter høje. Derfor er der i de senere år blevet udviklet nye sorter, som er fremavlet specielt til mindre eller små haver og altaner.
De helt små dværgbuske på 60-90 cm i højden er gode til krukker på altanen eller terrassen eller i den lille have med begrænset plads.
De mellemstore buske kan blive fra en meter og op til halvanden meter høje. Det er kompakte buske med oprette eller overhængende grene og med masser af lange blomsterklaser, der sidder tæt på busken som et farverigt festfyrværkeri.
Se billeder herunder
Plant din sommerfuglebusk i almindelig havejord. Rødderne ligger forholdsvis højt mod jordoverfladen, så busken vil helst stå i veldrænet jord, der ikke er for tung og våd, så rødderne drukner og rådner. Er jorden meget leret, skal den blandes med sand, så den bliver mere luftig, så rødderne kan iltes.
Grav plantehullet lidt større end rodklumpen, og sørg for, at jorden er løsnet omkring klumpen. Vand plantehullet godt igennem og lad det trække ned. Tag busken ud af potten, og sæt den i hullet. Fyld op med jord, evt. blandet med sand, og træd forsigtigt jorden til omkring busken. Hold busken med vand, når jorden bliver tør. Når først busken er godt etableret, er den ret nøjsom både med vand og gødning.
Efteråret er generelt et godt tidspunkt til at plante buske, træer og stauder, da jorden stadig er varm og som regel også mere fugtig af efterårsregnen, men foråret er også en god periode, så rødderne kan nå at etablere sig, inden jorden bliver for tør i sommervarmen. Ellers kan planter købt i potter udplantes i alle perioder, blot ikke i frostvejr.
Sommerfuglebusken skal have lys og sol, men undgå en blæsende placering, da de tynde grene kan risikere at knække i stærk vind. Busken præsenterer sig bedst, hvis den står lunt med god plads omkring sig, så sommerfuglene nemmere kan lugte sig frem eller få øje på busken.
Dværgsommerfuglebuskene og de mere oprette af de mellemhøje buske trives fint i potter på terrasser eller på altaner. Potterne skal blot være store nok til, at rødderne har plads til at vokse. Tjek, at der er hul i bunden af potten, så overskydende vand kan løbe fra, så rødderne ikke sopper i stående vand.
Læg et godt dræn af sand, potteskår eller småsten i bunden af potten, og fyld op med mindst 15-20 cm god, løs havemuld eller pottemuld, som du vander godt igennem, inden du sætter rodklumpen i potten. Fyld op i siderne med mulden, tryk jorden til omkring rødderne, og vand igen.
Planter i potter kræver mere vanding og gødning, og de tåler heller ikke ret meget frost, da rødderne er mere udsat for kulde, end planter der står i bedet. Opbevar derfor potterne i drivhuset om vinteren, eller beskyttet under halvtaget – gerne mellem andre potter, hvor de står lunere og mindre udsat for frost.
Sommerfuglebusken har godt af at blive beskåret hvert år. Beskær den i foråret - så sikrer du en god vækst og rig blomstring. Med beskæringen kan du bestemme, om busken skal have en tæt eller mere løs form. Ved at beskære busken ned til 10-15 cm’s højde, vil den få en tæt, busket vifteform.
Beskærer du kun sporadisk, får du en meget stor busk med en mere løs vækst, der kan fungere fint bagerst i bedet. Bare rolig, da den skyder flittigt igen og bliver tæt og blomsterrig allerede samme år.
De er en rigtig god idé at klippe sommerfuglebusken ned en gang om året. Det bedste tidspunkt at beskære sommerfuglebusken er om foråret, når der ikke længere er risiko for nattefrost – det vil typisk være en gang i løbet af april. Og man skal ikke være forsigtig med saksen – busken skal ned i 30 centimeter over jordoverfladen for høje buske og 15 centimeter for de lave. Når man beskærer sommerfuglebusken, opnår man en kompakt busk og masser af blomster.
Sommerfuglebusken er generelt hårdfør, når den først har etableret sig. Enkelte grene kan godt fryse ned i stærk frost, men de fleste af grenene skal nok overleve, så busken kommer igen år efter år.
Alt efter hvilken sort du har valgt, kan busken være lidt sart og fryse tilbage om vinteren. Ved hård frost er det en god idé at vinterdække ved roden med granris og blade.