Purløg har altid været populær. Det er en af de få krydderurter, der altid har været i det danske køkken, også i perioden efter 2. verdenskrig, hvor dansk mad sjældent var krydret med andet end salt og peber. Den er måske bedst kendt for at være et drys på æggekagen, og indimellem støder man da også på purløg under navnet ’æggekageløg’.
Purløg (Allium schoenoprasum) er en flerårig løgvækst. Den er i familie med mange af de andre løg vi kender fra køkkenhaven, hvidløg, zittauerløg etc. Løgene er små og hvide — det er herfra, planten dukker op i foråret, når den spirer fra tilsyneladende ingenting.
Det er selve bladene, som vi kender så godt fra frokostbordet. De er aflange og hule og har en løgsmag, der går rigtig godt på mange klassisk danske retter. Bladene er lækrest, når de er friske og nye, så jo mere du høster, jo bedre.
Blomsterne er meget smukke lilla kvaster. Planten har alle dage fået lov at få plads i både staudebede og i sammenplantninger i krukker og potter alene på grund af sine blomster. Førhen sås den meget som kantplante omkring køkkenhaven og som plante imellem roser.
Det er almindelig overtro, at den skræmmer bladlus og andre skadedyr væk med sin løgduft, ligesom det også er en misforståelse at hvidløg gør det samme.
Purløg er nem, og kan dyrkes de fleste steder. Den nyder en lun plads, helst et sted uden direkte sol, og gerne lidt i læ. Den vokser ganske hurtigt, og derfor nyder den også en næringsrig og fugtig plads.
Det er ganske let at få succes med purløg, uanset om du vælger at købe en færdigudviklet plante, eller så purløg fra frø. De fleste køber en purløgsplante til vindueskarmen eller krukkehaven, og ret ofte finder den vej ud i bedet på et tidspunkt i sin levetid. Den trives begge steder, men i bedet kan den få lov at vokse sig stor og fyldig, og så kan du dele den og få mange flere planter, som du kan stille andre steder i haven eller dele ud af dem til naboer, venner og bekendte.
Det er let at formere purløg ved deling, og den er hurtigt voksende, så hvis du kan få en klump af en bekendt, så er du altså noget hurtigere i gang, end hvis du sår den fra frø, og noget billigere også, end hvis du skulle anskaffe dig fuldvoksne planter fra planteskolen.
Du får meget mere ud af dine planter, hvis du planter dem om eller ud, når du får dem hjem. Der er mange mindre planter i en enkelt potte, når man køber dem, og de trives bedre og vokser hurtigere, hvis de får luft og plads til det.
Hvis du vil så purløg, så kan du gøre det fra marts til april. Du vil se, at de snart spirer, og at planterne udvikler sig hurtigt. Det første år bør du vente med at høste — men hvis du absolut ikke kan lade være, bør du alligevel vente til sidst på sommeren, hvor du er sikker på, at planten har fået ordentligt fat.
Selvom purløg nyder pladsen i et bed, hvor den kan brede sig, så kan du også sagtens dyrke den i potter eller krukker, både på terrassen, altanen og i vindueskarmen. Sørg for, at der er dræn i bunden af krukken, så den ikke kommer til at soppe i vand, men vælg gerne en fugtighedsbevarende jord. Purløg kan godt være tørstig, så du må vande ofte, når du dyrker dem i potter, krukker eller kummer.
Det skønne ved purløg er, at de er utroligt nemme. Du kan sagtens glemme dine purløg og stadig have succes. De passer for det meste sig selv, og det er da sikkert også det, der gør, at den findes i så mange haver.
Lader du planten gro og deler den flittigt, vil du snart have massevis af planter. Det betyder da også, at det største arbejde med pasningen består i at luge purløg væk, der har spredt sig.
Den største post, ud over at luge purløg på afveje, er beskæringen i foråret.
De færreste klipper purløg ned, før de springer ud, som man egentlig bør. Planten sparer en masse krudt, hvis den ikke får lov at udvikle blomster og senere frø.
Kan du ikke lade være, så nyd blomsterne til de begynder at falme i farven og klip dem så ned, før de går i frø. På den måde får du det bedste af begge verdener — den herlige blomstring og planter, der ikke bruger alt sit krudt på at danne frø og senere sprede dem rundt i hele haven.
Klip purløgene af helt nede ved jorden. Det ser voldsomt ud, men planten vil hurtigt skyde med fornyet kraft nedefra, og så vil den give masser af friske, dejlige purløgsblade resten af vækstsæsonen.
Hvis du er flittig til at klippe purløg ned, før de danner frø, så slipper du også for den første pasningspost, den om at luge purløg, der har spredt sig.
Du bør også se deling af planten som en del af pasningen, der gøres med 3 års mellemrum. Det giver en yngre, friskere og mere hurtigt voksende plante.
TIP: Vanding af purløg kan gøres, når du alligevel høster af den. Så behøver du kun gå efter planten én gang.
Du kan nemt at formere dine purløg ved deling. Løgene formerer sig hurtigt, og graver du en tue af purløg op vil du se at den består af massevis af små løg. Du kan flytte hele den opgravede klump, eller du kan dele den i mange små fede og plante dem som små, helt nye planter.
Zittauerløg er utrolig nemme at dyrke – særligt hvis du dyrker dem fra sætteløg. Her får du en guide til en af de ældste afgrøder, vi dyrker.
Skalotteløg er nemme at dyrke i haven. Du kan med fordel forspire de milde og søde løg, inden du planter dem ud, da løgene på den måde bliver lidt større.
Når forårssolen får fat, går mange på rov i skove og krat efter de smagfulde og karakteristisk lugtende ramsløg. Men vidste du, at du nemt selv kan plante frø og dyrke planten derhjemme?
Drømmer du også om at høste hjemmedyrkede rødløg i køkkenhaven til sommer? Gå i gang med forspiringen allerede nu!