Det frister at hente morgenbrød i bageren, men der er masser af spændende opskrifter, der er både lækre og nemme at bage i en fart, når der skal lidt lækkert på morgenbordet. Her er det først lyse rundstykker — se mange flere spændende morgenbrødopskrifter længere nede.
Lun mælken. Rør gæren ud i mælken med salt og sukker. Smuldr smørret i melet. Rør gærblandingen i melet, og ælt dejen, til den bliver glat. Lad dejen hæve tildækket i 45 min. et lunt sted. Slå dejen ned, og form ca. 12 rundstykker.
Lad rundstykkerne efterhæve 15 min., og pensl med sammenpisket æg. Drys med havregryn, solsikkekerner og hørfrø. Bag rundstykkerne ved 225° i 15 min. Lad dem køle af på en rist.
Lav dejen om aftenen, og bag bollerne om morgenen.
Sådan gør du:
Rør gæren ud i lunkent vand med salt. Rør havregryn, græskarkerner og fuldkornshvedemel i. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen. Del dejen i 12-14 stykker, og form dem som boller.
Smør to springforme på ca. 21 cm. Læg halvdelen af bollerne i hver form med god afstand imellem. Sæt formene i køleskabet natten over. Bag dem ved 200° i ca. 15 min. Tag brødene ud af formene, og lad dem køle af på en rist.
REMONCE: 50 g blødt smør og 50 g flormelis.
Sådan gør du
Kom hvedemelet i en skål. Smuldr smørret deri. Lun mælken, og rør gæren ud deri med salt og sukker. Kom gærblandingen i melet, og ælt, til dejen er glat. Lad dejen hæve 40 min., og rul den derefter ud til et aflangt stykke på ca. 20 x 70 cm. Rør smør og flormelis sammen til remonce, og smør den ud på dejen. Fold dejen sammen på langs, så der bliver 3 lag dej. Skær stangen ud i 10-12 stykker, sæt dem på en plade med bagepapir, og lad dem efterhæve 25 min. et lunt sted. Pensl med sammenpisket æg, og drys med blå birkes.
Bag tebirkesene ved 225° i ca. 15 min. Lad dem køle af på en rist.
1 KRINGLE:
REMONCE: 150 g blødt smør • 125 g farin • 75 g blød marcipan • 50 g hakkede nødder, fx valnødder • 1 æg til pensling
DRYS: Perlesukker og evt. hasselnøddeflager
Sådan gør du
Kom hvedemel og kardemomme i en skål. Smuldr smørret deri. Lun mælken, og smuldr gæren deri. Rør sukker og æg i gærblandingen. Tilsæt melblandingen, og ælt dejen sammen. Lad den hæve tildækket i 45 min. et lunt sted. Rør imens blødt smør, farin, blød marcipan og hakkede nødder sammen til remonce.
Rul dejen ud til et aflangt stykke på ca. 90 x 10 cm. Læg remoncen på midten i en stribe. Fold siderne ind over fyldet - der skal dog være en sprække på ca. 1 cm. Form dejstykket som en kringle på en plade med bagepapir. Lad kringlen efterhæve 20 min., og pensl den derefter med sammenpisket æg. Drys kringlen med perlesukker og hasselnøddeflager.
Bag kringlen ved 200° i ca. 15 min., til den er gylden. Lad den køle af på en rist.
Skal det være rigtig nemt at bage morgenbrød og ikke være alt for usundt, så er de her lækre koldhævede boller med havregryn helt perfekte.
Opskriften finder du på SPIS BEDRE: Koldhævede morgenboller med havregryn.