Tilbehør

Sådan laver du syltede grønne tomater

Det er ikke spor svært at tage sommerens sødme med sig ind i de mørke måneder. Vi giver dig skønne opskrifter og de bedste råd om syltede grønne tomater!
Tekst og foto: Anita Lindberg.21.03.2023

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Syltede grønne tomater - lækkert tilbehør til middagen

Selvom dine tomater ikke er blevet røde og modne, kan de sagtens spises. Når du sylter dem, smager de fantastisk, og du kan bruge dem i alt fra kødretter og sandwiches til snacks, en velkomstdrink eller et ostebord.

Hvor kan man købe grønne tomater?

Du kan købe grønne tomater i enkelte, større supermarkeder. Grønne tomater er tomater, der ikke er færdigmodnet. Dyrker du tomater selv, er det derfor den oplagte mulighed for hen på efteråret at udnytte de grøntsager, som stadig er grønne og umodne. Find et udvalg af tomatfrø her.

Der findes også tomatsorter, som er grønne, når de er modnet. Det er bl.a. Green Zebra, Green Grape, og Lime Green. Green Zebra er med sine zebrastriber og syrlige citrussmag en af de mest populære sorter.

Er syltede grønne tomater giftige?

Syltede grønner tomater smager så godt, at glasset hurtigt kan blive tomt, men selvom de er lækre og nemme at lave, bør du ikke spise uhæmmet af dem. Der findes nemlig giftige glykoalkaloier i de grønne tomater, så indtager du for store mængder, risikerer du at få diarré, hovedpine eller mavepine.

2 personer

Ingredienser

  • 1 kg rørsukker
  • 1 økologisk citronskal i tynde strimler (eller revet)
  • Kornene af 1 vaniljestang
  • 3 dl æblecidereddike
  • 1,6 dl vand
  • 1 kg små grønne tomater
  • 3 kanelstænger
  • Evt. atamon

Syltede grønne tomater

  1. Bland sukker sammen med citronskal og vaniljekorn.
  2. Varm eddike og vand op i en gryde, og tilsæt sukkerblandingen. Kog det i ca. 5 minutter.
  3. Klargør tomaterne ved at stikke små huller i dem med en gaffel. Læg dem herefter i gryden i sukkerlagen, og lad det småkoge i ca. 5 minutter.
  4. Tag gryden af varmen, og stil den køligt til forsyltning i 12-24 timer. Sørg for, at tomaterne er dækket af lagen. Læg evt. pres på.
  5. Efter forsyltning koges lagen igen i ca. 5 minutter. Fordel tomaterne i skoldede glas, der evt. er skyllet med atamon. Kog lagen ind i 10-15 minutter. Hæld lagen på tomaterne, så glassene er helt fyldt, og læg kanelstængerne ovenpå. Dæk til med tætsluttende låg, og opbevar dine syltede grønne tomater køligt.
Brug de grønne tomater til syltede grønne tomater.

Sponsoreret indhold