Stueplanter

Pasning af lykkekastanje

AF: af Christina Riis Jensen.
9.12.2022
Foto: Shutterstock.
Du kender den nok bedst med flettet stamme og busket krone med stjerneformede bladklynger. Lykkekastanjen vokser i vådområder i naturen, men som stueplante har den godt af at tørre ud, bare du husker at fugte bladene. Bliv klogere på den flotte, eksotiske plante her, og se hvordan du passer den bedst muligt!

Lykkekastanjen, med det latinske navn Pachira aquatica, stammer fra tropiske forhold i Mellem- og Sydamerika, hvor den vokser i sumpområder. I naturen sætter den spiselige frugter, men det sker sjældent, når man dyrker den som potteplante herhjemme. Den sælges ofte med en flettet stamme, hvilket både har et dekorativt og et praktisk formål. Det stabiliserer nemlig planten, at dens forholdsvis tynde stammer flettes sammen. Planten er hårdfør og kræver ikke ret meget af dig. Læs med om alt, hvad der er værd at vide om pasning og pleje af lykkekastanjen!

Pasning af lykkekastanje

Lykkekastanjen er ikke umiddelbart beslægtet med kastanjetræer, men den har muligvis sit navn fra bladenes lighed med kastanjetræets blade. På hver bladstilk sidder fem blade, der tilsammen danner en stjernelignende form. Lykkekastanjen bliver brugt flittigt i Feng Shui-indretning, hvor den efter sigende skulle bringe lykke og velstand!

Den høje - og ofte flettede - stamme med kronen af bladklynger giver et dekorativt og eksotisk udtryk i hjemmet. Lykkekastanjen kan minde lidt om paraplytræet i udseendet på grund af de aflange blade, men lykkekastanjen har et mere bonsai-lignende udtryk med sin krone af blade, som desuden er noget større end paraplytræets blade.

Lykkekastanje i små potter med flettede stammer

Vanding af lykkekastanjen

Selvom den vokser i vådområder i naturen, så vil din lykkekastanje have bedst af at tørre ud mellem vandinger. Den robuste stamme optager og holder på vandet, som den så vil tære på, hvis du glemmer at vande den – hvilket den altså sagtens kan tåle! Faktisk behøver du kun at vande den 1-2 gange om måneden, men husk altid at mærke efter først, om jorden er tør.

Den vil dog have rigtig godt af, at du overbruser dens blade i ny og næ eller fugter den med vand fra en forstøver. Om vinteren vil den tabe bladene, hvis ikke luftfugtigheden er høj nok. Du gør derfor godt i at sprøjte med en vandforstøver hver dag.

Placering og lys

Lykkekastanjen har brug for meget lys og står gerne så tæt på vinduet som muligt, dog uden for meget direkte sollys. Jo mørkere den står, jo langsommere vil den vokse. Og hvis den står for mørkt, vil den tabe bladene eller visne. Men fortvivl ikke, hvis det sker: Hvis du flytter planten hen i en lysere placering, vil den hurtigt komme igen og stå akkurat så flot som ny.

Jord og gødning

Lykkekastanjen trives i almindelig pottejord til stueplanter, og du kan med fordel blande perlite i jorden for at gøre den mere luftig.

Du skal aldrig gøde din plante, når du lige har ompottet den. Hvis du har plantet den ud i en pottemuld, der er beregnet til stueplanter, vil der være nok næringsstoffer i jorden til den første månedstid. Herefter bør du gøde lykkekastanjen i sommerhalvåret. Du kan bruge flydende gødning i vandet ca. ved hver 2.-3. vanding eller gødningspinde. Dosis afhænger af plantens størrelse, så følg pakningens anbefaling.

Beskæring og formering

I naturen kan lykkekastanjen blive helt op mod 18 meter i højden, og hjemme i stuen vokser den sig også gerne stor, hvis den får lov, så du gør klogt i at holde den nede og beskære den indimellem.
Ønsker du at formere lykkekastanjen, når du alligevel beskærer den, gøres det bedst om foråret eller sommeren. Skær topstiklingerne af og sæt dem i vand eller direkte i fugtig pottejord ved 25 grader, som du opnår ved at trække en perforeret plasticpose over den. Læs mere om stiklingeformering her.

Hvad fejler din lykkekastanje?

  • Gule/brune blade: Om vinteren, hvor planten får mindre lys, kan den smide mange af sine blade, efter de er blevet gule. Stil den evt. lysere
  • Taber blade: For lidt lys eller for lidt fugt. Stil lysere og forstøv med vand oftere. Normalt om vinteren
  • Planten rådner: Overvanding. Vand mindre

Sponsoreret indhold