Svenske fastelavnsboller med flødeskum og marcipan
I Sverige kalder man fastelavnsbollen for “semla”. Den er lavet af en gærbolle, som man fylder med både marcipan og flødeskum, inden man drysser flormelis på toppen. Mums!
af Linn Grubbström.1.02.2023Foto: Philip Høpner.
12 stk
Ingredienser
75 g smør
2 dl sødmælk
25 g gær
1 æg
1 knsp. salt
2 tsk. bagepulver
420 g hvedemel
1½ tsk. stødt kardemomme
50 g sukker
1 æggehvide til pensling
Fyld og pynt
200 g marcipan
1 dl mælk
5 dl piskefløde
2 spsk. flormelis
1 sprøjtepose med stor stjernetylle
Sådan laver du svenske fastelavnsboller
Smelt smørret i en gryde, og tilsæt mælk. Opvarm forsigtigt blandingen – den skal være 37°. Opløs gæren i smørblandingen i en skål.
Tilsæt æg, salt, bagepulver, mel, kardemomme og sukker, og ælt dejen sammen i mindst 5 minutter, til den er smidig. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter.
Form boller af dejen, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i ca. 20 minutter. Tænd ovnen på 200°.
Pensl bollerne med pisket ægge-hvide, og bag dem i ovnen i 8-10 minutter, til de er let gyldne. Lad dem afkøle helt på en bagerist.
Fyld og pynt: Skær toppen af hver bolle med en kniv. Pil lidt af indmad-en i den nederste del af bollen ud med en gaffel, og læg det i en skål.
Riv marcipanen groft, og rør marcipan, indmaden fra bollen og mælk sammen til en tyk creme. Fyld udhulningen i bollerne med cremen.
Pisk fløden luftig i en skål med en elpisker, og fyld den i sprøjteposen. Sprøjt flødeskum oven på marcipan-fyldet i hver bolle, læg toppen af bollen på, og drys med flormelis.
TIP: Venter du med marcipanfyld, flødeskum og flormelis, kan du sagtens gemme fastelavnsbollerne i en frysepose i fryseren til en anden god gang. Derfor er det en god idé kun at pynte dem, du med sikkerhed kan spise.