Voksne danskere er ikke mad-analfabeter! Det slår tallene fra Madindeks, Madkulturens årlige undersøgelse af danskerne madkultur. fast. Faktisk er hele 79 procent af danskerne med ansvar for madlavning generelt godt tilfredse med det, de spiser. Det tyder på, at det går godt derude i køkkenerne. Verdens lykkeligste nation er også glade, når de sætter sig til bordet. Men de unge på 18-34 halter bagefter. Og så er der altså lige det med ægget...
Få opskriften på blødkogte æg med asparges, bacon og grillet brød
Det kan godt være, at det nye nordiske køkken har gjort Danmark til en af det største gourmetattraktioner i verden, men det er ikke ensbetydende med, at niveauet har smittet af ude i de private køkkener. 69 procent kan godt koge et blødkogt æg, og de fleste af os kan også lave en opbagt sovs, men kun 25 procent af de adspurgte danskere har prøvet at filettere en fladfisk inden for det seneste år. Det skal være nemt!
- Har vi overhovedet en madkultur?, spørger Jacob Grønlykke fra Løgismose. Han mener, at vi har større udfordringer nu, end for 50 år siden, og at vi skal have større fokus på at 'sanse' maden og smage ordentligt på den. Heldigvis viser tallene i Madindeks, at den gode smag er meget vigtig for et godt aftensmåltid for 87% af danskerne.
- God smag er vigtig, for at et måltid er godt. Det næstvigtigste er ernæring, og dyrevelfærd og den slags kommer først længere nede på listen, forklarer Judith Kyst fra Madkulturen, som står bag undersøgelsen. En af hendes og undersøgelsens konklusioner er, at fællesskab øger motivationen for at lave god mad. Når vi inviterer gæster, er vi simpelthen mere motiverede for at lave mad, vi bruger mere tid på at lave den, og vi køber i et vist omfang dyrere og flere økologiske råvarer. Et godt udgangspunkt for også at smage mere på maden og tale om den med andre.
Imponér dine gæster! Få opskrifterne på 10 lækre forretter
Tilbage til kogning af et blødkogt æg. Én af de mest basale opgaver inden for madlavning, vil mange mene. Kom ægget i spilkogende vand i en gryde, og kog det ved svag varme i 5½ minut. Meget simpelt. Og dog. For hvis det skal være helt præcist og rigtig gourmet-nørdet, så er der naturligvis flere faktorer, der spiller ind, som fx:
Men hvis du holder sig til de 5½ minut, kan det ikke gå helt galt!
Velbekomme! Få også inspiration til nem og velsmagende aftensmad i galleriet nedenfor.