Gazpacho er en typisk andalusisk forret, baseret på tomater. Den nydes kold og er genial i de varme sommer- og sensommermåneder. Få opskriften herunder!
af Marie Melchior.20.04.2020Foto: Betina Hastoft.
6 personer
Ingredienser
8 bøftomater
5-6 hele peberkorn
4 dl tomatjuice
1 lille bundt basilikum
2 røde pebere
1 gul peber
1 fed hvidløg
3 spsk olivenolie
1 kvist timian
1 laurbærblad
Havsalt
1 spsk sherryeddike
Tilbehør
4 skiver brød
2 spsk olivenolie
Havsalt
12 radiser
1 agurk
12 cherrytomater
Sådan laver du gazpacho
Skær bøftomater i grove stykker og læg dem i en skål med peberkorn.
Hæld tomatjuice over og tilsæt halvdelen af basilikummen.
Skær peberfrugterne i stykker og fjern kernerne. Hak hvidløg.
Opvarm en pande med olivenolie.
Sauter peberfrugter og hvidløg med timian og laurbærblad, til peberfrugterne falder sammen og er møre. Krydr med salt.
Bland de sauterede peberfrugter med tomater og tomatjuice.
Sæt skålen på køl og lad det marinere til næste dag.
Næste dag
Blend tomatblandingen med resten af basilikummen - blend evt. over to omgange. Si pureen over i en skål.
Brug bagsiden af en træske til at mase pureen igennem sien.
Tilsæt sherryeddike og smag til med salt.
Er suppen for tyk, så spæd op med tomatjuice.
Server suppen iskold og dryp med olivenolie lige før servering.
Tilbehør
Tænd ovnen på 200°. Skær brødet i grove terninger, læg dem i en skål og vend brødterningerne med olie og havsalt.
Læg brødet på en bageplade med bagepapir. Rist brødet til sprøde croutoner i 5-6 minutter.
Skyl og rens radiserne og skær dem i mindre stykker.
Skær agurken i terninger og halver cherrytomaterne.
Server evt. grønsager og croutoner i separate skåle som tilbehør til gazpachoen.