Enhver der går op i og elsker julen vil hævde, at hjemmelavet rødkål er det, der skiller fårene fra bukkene, når det gælder klassisk julemad. Det er nemlig meget nemt at købe sig til noget, der minder om hjemmelavet rødkål, men som aldrig kommer til at smage ligeså himmelsk som mormors rødkålsversion.
Den klassiske udgave af hjemmelavet rødkål finder man ikke på supermarkedets hylder. Den skal snittes, svitses, simre og fyldes på glas i eget hjem. Og kan man stå for fristelsen for at snuppe den færdige løsning, bliver man belønnet med ren barndomsglæde på glas.
Først og fremmest er det dig, der håndplukker det bedste og mest friske rødkål direkte fra grøntsagsdisken og det gode ægte andefedt. Dernæst er tålmodighed vigtig. Hvis du vil have, at din rødkål skal smage ligesom mormors, så må du være ligeså tålmodig som hende. Ikke noget med hurtige genveje. Tag dig tid til at stege kålen, og giv den tid til at simre og suge alle de gode smagsnoter til sig. Det er sådan julemadsmagien opstår.
Prøv også: Hjemmelavet rødkål med ribsgelé
Når først du har lavet din første portion af mormors gode hjemmelavede rødkål, skal den enten serveres direkte til julebordet eller opbevares. Rødkålen kan sagtens tilberedes et par dage i forvejen og opbevares i et sylteglas. Sørg blot for at glasset er rent, og at kålen står et køligt sted. Et viktualierum, en kold garage eller et køleskab er fint. Hvis du vil opbevare den i mere end 2 til 3 dage, så kan du skylle glassene i Atamon og tilføje lidt Atamon til den hjemmelavede rødkål. Du kan også vælge at henkoge, hvis du helst vil undgå Atamon. Umiddelbart inden middagen skal rødkålen blot tages ud og lunes i en gryde. Husk igen at være tålmodig!
Brug tiloversbleven rødkål til denne lækre resteret!
Hvis du vi imponere julens gæster med mere hjemmelavet mad, så se med herunder: