Pizza er et vidt begreb, men skal du lave en gourmetpizza, hvor smag og sprød bund er i højsædet, er der tre grundprincipper ifølge Gorm Wisweh:
Du kan sagtens få en god bund uden at bruge surdej, men vil du gøre Gorm Wisweh-kunsten efter, så lav først en surdej, som skal stå på køl natten over. Her får du hans opskrift:
Bland 1 dl vand, 5 g gær og 1 nip sukker, og ælt tipo 00-mel (italiensk pizzamel) i, indtil dejen er fast. Sæt surdejen på køl natten over.
2-4 pizzaer
PIZZADEJ:
1½ dl koldt vand
10 g gær
En klump surdej på størrelse med ½ knytnæve (kan undlades)
1 tsk. sukker
Ca. 200 g mel, gerne tipo 00
Ca. 100 g semola-mel (grovvalset durummel, kan erstattes med tipo 00)
1 spsk. salt med top
1 spsk. olivenolie
Jordskokkepuré:
100 g jordskokker
lidt olie og smør til stegning
2 skalotteløg
1 fed hvidløg
1 dl hvidvin
½ dl fløde
Læs også: 10 heftige herreretter
Øvrigt fyld:
300 g mozzarellas
20-300 g rester fra andestegen el. et par confiterede lår
1 håndfuld rosenkål
1 rødbede
salt og friskkværnet peber
lidt citronsaft
olivenolie
1 dusk bredbladet persille
1 peberrod
Læs også: 5 italienske opskrifter
Skræl og skær jordskokkerne i grove tern, og steg dem gyldne i en gryde i lidt olie og smør. Når de er godt gyldne, tilsættes hakkede løg og hvidløg, og der steges videre. Tilsæt en sjat hvidvin, og lad det koge næsten væk. Tilsæt fløde, og kog lidt ind. Blend det hele til en puré.
Læs også: Konfekt med nye smagsoplevelser
Tag dejbollerne ud, og lad dem få lidt temperatur igen. Rul bundene ud til en diameter på 30 cm. Pluk ½ mozzarella, og fordel osten jævnt over bunden. Fordel små stykker andekød udover pizzaen, brug omkring 100 g pr. pizza. Læg 10-12 små toppe jordskokkepuré hist og her på pizzaen. Pluk blade af rosenkålen, og fordel dem ligeledes hist og her. Dryp med lidt olivenolie.
Bag pizzaen på en opvarmet bagesten ved 300° (eller så varm ovnen nu kan blive) på indstillingen oven- og undervarme i fire minutter, til skorpen er gylden og bunden sprød. Har du ikke en bagesten, så forbag bundene uden fyld i 1-2 minutter, og læg så fyldet på. Imens pizzaen er i ovnen skærer eller skræller du ultratynde skiver af rødbeden, som du vender med lidt salt, peber, citronsaft og lidt olivenolie.
Når pizzaen er bagt færdig, topper du den med råmarineret rødbede og et drys friskkværnet peber. Slut af med lidt friskrevet peberrod og masser af plukket persille.
PRØV OGSÅ: Kartoffelpizza med rosmarin og mascarpone