Julen skal smage af jul, men den behøver ikke nødvendigvis at smage af traditionel jul. Gorm Wisweh fra Gorm's har eksperimenteret i køkkenet og har fremtryllet en fantastisk hvid gløgg. Du finder opskriften herunder!
Vild med hvid gløgg? Se også denne opskrift på den bedste traditionelle gløgg!
(Opskrift til rigtig mange kopper hvid gløgg)
2 dl æbleeddike
500 g lys rørsukker eller bare sukker
2-3 dl honning
2 stænger kanel
3-4 stjerneanis
lidt fennikelfrø
lidt nelliker
lidt allehånde
3-4 laurbærblade
et par skiver frisk ingefær
1 stang vanilje
2 usprøjtede appelsiner
1 liter god æblemost
2 flasker sød hvidvin (faktisk er det nok det eneste en liebfraumilch kan bruges til!)
1 flaske calvados
200 g hvide rosiner
200 g tørret æble, hvis du kan få fat i små tern, så er det perfekt
200 g hakkede mandler
100 g tranebær
Læs også: Smukke og kreative juleidéer
Start så tidligt, som du kan, men gløggen er allerede rigtig god, når koncentratet har stået en weekends tid. Proffer starter naturligvis næste års gløgg-koncentrat op året før ved juletid!
Hæld æbleeddike i en stor gryde, og reducér, til den næsten er fordampet helt væk. Tilsætt sukker og honning, og lun det igennem i 1-2 minutters tid. Put alle de tørrede krydderier i teposer, så de ikke forstyrrer ved indtagelsen af gløggen. Tilsæt dem sammen med æblemosten, ingefær, flækket vaniljestang, skræl fra appelsinerne (uden det hvide) samt frugtkød og -saft fra appelsinerne og kog op.
Prøv opskriften på hjemmelavet snaps med smag af marcipan - næsten ligeså god som hvid gløgg!
Tilsæt nu den ene flaske hvidvin og calvados'en, og rør rundt.
Bland alt fyldet sammen, og put det i en beholder, der kan lukkes tæt. Hæld koncentraten over. Hvis det ikke dækker helt, så spæd op med lidt mere hvidvin. Stil det gerne lidt køligt. Og så venter man til den søde jul nærmer sig...
Læs også: Julens lækreste brændte mandler
Når hvid gløgg skal serveres, varmes koncentratet op med mere hvidvin og fyldet, der har trukket i koncentratet. Lidt vin til en meget stærk hvid gløgg, meget til en mindre stærk, brug evt. mere most hvis du gerne vil have en mild gløgg. Hvid gløgg må IKKE koge, men skal ligge omkring 80°. På den måde runder man alkoholen lidt af, uden at miste den fuldstændigt. Smag evt. til med honning eller sukker, hvis du ønsker gløggen sødere.