En skærehave er et sted i haven, hvor du dyrker blomster til snit, der kan tages med indenfor og skabe hygge og stemning. Du behøver ikke at bruge megen plads til projektet eller at have mange forskellige planter at gøre godt med. Start med et lille område og nogle nemme sommerblomster, og opdag, hvor skønt det er at hente de smukkeste buketter fra egen have.
Med egne snitblomster sparer du miljøet for pesticider og unødig transport af snitblomster fra andre lande.
Da de fleste sommerblomster elsker sol, bør du vælge et solrigt sted med læ i haven, hvor din nye skærehave skal ligge. Inden du går i gang, bør jorden renses for ukrudt og være god, muldrig og fugtighedsbevarende. Giv gerne et tilskud af velomsat kompost. Er din jord i haven til den lidt tunge og lerede side, kan du tilføre vasket grus og kompost. Er jorden sandet, kan du tilføre fint lergranulat og godt med kompost, så jorden bedre kan holde på både næring og fugtighed.
Formen på din skærehave kan være fuldstændig, som du har lyst til: Oval, aflang, kvadratisk eller noget helt fjerde. Lav også en lille trampesti ned mellem nogle rækker, så du nemt kan komme til din nye lille skønne skærehave. I min have gør jeg et lille, aflangt stykke af køkkenhaven klar som skærehave. Her er jorden i forvejen godt forberedt.
Gå efter de sommerblomster, du selv synes er smukke, og som er nemme at dyrke. De vokser hurtigt til og vil blomstre overdådigt. Det er med til at give succes i første sæson og give dig lyst til mere næste år, hvor du fx kan supplere med hårdføre stauder og græsser, der kan stå på samme sted i mange år.
Vær opmærksom på, at det ikke er alle planter, som egner sig til snit. Nogle, fx valmuer, vil miste kronbladene, straks de ser en vase, mens andre kan bøje sammen eller knække.
Du kan med fordel dyrke blomster med forskellige former som spir, runde og skærm. De vil fungere rigtig godt og give en god variation i en buket. Blomstrende spir kan fx være enårige riddersporer sammen med nogle runde blomsterformer som fx stolt kavaler og en skærmblomst som fx kongeskærm. Herefter er det bare om at komponere farverne og fylde andre blomster fra din skærehave i buketten.
Mange sommerblomster kan sås direkte på friland fra sidst i april til sidst i maj. Andre, som er lidt mindre hårdføre, skal forspires i god tid. Jeg forspirer selv de fleste af mine planter til skærehaven, da jeg synes, det er nemmere at få dem sat, hvor jeg ønsker, og dermed undgår, at de ikke forsvinder i ukrudt. Til forspiring bruger jeg undervarme og lune temperaturer, fx i et sydvendt værelse, og når de spirer, flytter jeg dem ud i lidt køligere temperaturer i fx en uopvarmet vinterhave eller drivhuset, hvor de dog må beskyttes med et par lag fiberdug, hvis der er udsigt til lave temperaturer. På den måde kommer der hurtigt gang i væksten, og flere uger indhentes nemt og bekvemt, om end det kræver godt med plads.
TIP: Orker du ikke at forspire eller så, kan mange sommerblomster købes som udplantnings-planter i maj.
Har du forspiret dine planter, skal de plantes ud i skærehaven, når faren for frost er ovre. Det er typisk i slutningen af maj. Gør jorden let fugtig, og plant ud ved udsigt til overskyet vejr eller let regn. Jeg giver et lille tilskud af en mild organisk kogødning, så planterne har noget at leve af. De kvitterer med at vokse hurtigt til og vil give mange blomster.
Har du drysset frø ud direkte på jorden, må den ikke må tørre ud, men skal holdes fugtig. Efter fremspiring/udplantning bør jorden også holdes til den fugtige side. Du kan evt. dække med en fiberdug, som holder lidt på varmen, og som vil holde fuglene fra de spæde spirer. Når planterne er kommet godt i gang på deres nye vokseplads, kan du med fordel dække bar jord med kompost, halm eller lignende dækmateriale, for at fordampningen fra jorden ikke bliver for stor.
Når du plukker til snit, er det vigtigt at klippe blomsterne af på de rigtige steder på planten, så den fortsat kan skyde. Du skal klippe en stilk lige over et bladpar, da det er derfra, planten vil danne nye skud, som senere vokser til stilke med nye blomsterknopper. Klipper du planten helt ned, kan den ikke skyde igen med nye blomsterstilke, du kan plukke af.