Bæredygtighed er et af tidens store buzzwords. Og med sund fornuft og små ændringer i hverdagen kan du faktisk bidrage til en grønnere verden, der samtidig gavner pengepungen.
Du kan skåne miljøet ved at energioptimere dit hus. Et godt tip er at gennemgå huset og tjekke isolering eller kontakte en energivejleder fra dit energiselskab, som nøjagtig kan fortælle, hvordan din bolig bliver mere bæredygtig. I ældre huse vil man typisk efterisolere ydervægsfacader, gulv og tag- og loftkonstruktioner eller udskifte gamle ruder med energiruder. På den måde kan du sikre et bedre indeklima og samtidig reducere CO2-udledningen. Og faktisk gavner det ikke kun miljøet, men på sigt også pengepungen – det er da en win-win.
Kast dig ud i at dyrke dine egne grøntsager. Så sparer du plastikemballagen og den CO2-tunge transport fra produktionsområde til supermarked. Og hvis du ikke er født med grønne fingre, så fat mod – mindre kan også gøre det. Krydderurter er nemlig nemme at plante og vedligeholde og kommer igen år efter år. Og så kan de dyrkes på en altan eller i vindueskarmen.
Minimér dit energiforbrug samt tallet på din elregning ved at holde varmen inde. Den største del af et hus’ samlede varmetab skyldes nemlig gamle termoruder eller vinduer med et enkelt lag glas – og faktisk kan energitabet være op til 45 procent. Så er du ejer af et ældre hus, er det muligvis en god idé at få ruderne udskiftet. Dog er det vigtigt at nævne, at hvis træet rundt om ruderne er velholdt og af god kvalitet, kan du nøjes med at lave koblede rammer med energiglas som et ekstra rudelag indvendigt.
Vi danskere kan skåne miljøet betydeligt, hvis vi bliver bedre til at reducere det store ressourcespild, som kasseret elektronik, tøj og andre genstande er skyld i. Så frem for at smide ud og købe nyt kan du få hullet i blusen syet, smart-tv’et repareret eller spisebordsstolen fikset. Ofte er det faktisk ikke så svært, som man tror. Kast dig ud i små projekter ved bl.a. at bruge vejledninger eller guider på nettet. Og hvis du ikke er den store handymand, kan du benytte dig af den lokale skrædder eller en elektronikekspert.
Tænk bæredygtigheden ind i din indretning. Ud over at du kan være opmærksom på, at de møbler, du køber, er miljøvenligt produceret – f.eks. FSC-certificeret eller lavet af genbrugsmaterialer – kan du også vælge kvalitetsmøbler og klassisk design, som aldrig går af mode, holder meget længe, bliver pænere med tiden og bevarer en høj værdi. Dermed undgår du at skifte møblerne ud efter få år, hvilket giver miljømæssige udfordringer, når de på forbrændingsanlæg udleder store mængder drivhusgasser ved forbrænding.
Nogle rengøringsmidler indeholder skrappe kemikalier, der skader vandmiljøet. Et naturligt alternativ er klar lagereddike, da den har en bakteriedræbende effekt. Og skal du i gang med den helt store rengøring, så supplér med citron mod kalkbelægninger og natron mod lugt og snavs.
Selv om det kan virke unødvendigt at slukke på kontakten efter brug, har det faktisk stor betydning for hjemmets samlede energiforbrug og ikke mindst elregningen. Et andet tip er at afkoble dine elektronikapparater inden sengetid, da mellem 10-15 procent af en husstands elforbrug årligt bruges på standby-mode. Så gør det til en aftenvane, og sov med god samvittighed.
Vi er blevet vant til at spise al slags frugt og grønt året rundt. Men hvis du vil være med til at mindske klimabelastningen, bør du spise efter sæson og købe danske, økologiske råvarer. Det formindsker nemlig den store mængde CO2-udledning transporten medfører.
Vasker du miljørigtigt? Husk, at du sparer på energien ved at springe forvasken over, fylde maskinen, vælge de rigtige temperaturer og så vidt muligt undgå at tørretumble. Så hvis du ind i mellem springer den daglige tøjvask over og bruger tørrestativet, kommer du ret langt.
At vi skal spare på vandet, er ingen nyhed. Jo mindre vand vi bruger, desto mindre energi skal vandværkerne nemlig bruge på at hente nyt grundvand. Så næste gang du står i badet, tænk lige over, at du under bruseren bruger omkring 10 l vand i minuttet. Husk derfor at slukke for vandet, mens du sæber dig ind, og lad måske være med at vaske hår hver dag.