Aftensmad

Julemiddag - en komplet guide

Det kan være svært at jonglere indkøb, tidsplan og bordpynt, når den store julemiddag skal stå. Få vores komplette guide til den klassiske julemiddag og hold jul helt uden sved på panden!
Tekst og foto: Inge Skovdal / skovdal.dk. Regi : Royal Copenhagen, Rosendahl, Holmegaard og Lene Bjerre.3.11.2021

Det kan være svært for selv den mest garvede husmor at bevare roen, når huset er fuld af gæster, der venter forventningsfuldt på, at den store julemiddag skal stå. Det vil vi gøre op med i år!

Vi deler derfor vores bedste opskrifter til en klassisk julemiddag med succesgaranti, og nedenfor får du vores komplette indkøbsliste, tidsplan og idé til julebordets pynt. Så kan du fejre julen uden stres og jag!

6 personer

Kød

  • 1 berberiand på 3 kg
  • 1,2 kg svinekam

Grønt

  • 1½ kg aspargeskartofler
  • Evt. 1½ kg almindelige kartofler til hvide kartofler
  • 1 usprøjtet citron
  • 8 usprøjtede æbler
  • 1 potte timian
  • 1 løg
  • 1 rødkål
  • 2 figner
  • 1 bladselleri
  • 1 usprøjtet limefrugt

Kolonial

  • 1 pose svesker uden sten
  • 1 flaske madeira
  • 1 flaske andefond
  • Madkulør
  • 2 glas ribs- eller æblegelé
  • Honning
  • 75 g tørrede tranebær
  • 50 g tørrede abrikoser
  • Sherryeddike
  • 100 g hasselnødder
  • Olivenolie
  • 1 pakke grødris
  • 1 vaniljestang
  • 200 g mandler
  • Kirsebærsauce

Mejeri

  • 1 pakke smør
  • 1 l piskefløde
  • 1 l sødmælk

Sådan ser en klassisk julemenu ud:

Hovedret:

  • Langtidsstegt juleand
  • Flæskesteg
  • Brunede kartofler med honning
  • Andesauce
  • Rødkål
  • Rødkålssalat
  • Æbler med gelé

Dessert:

  • Risalamande med kirsebærsauce

Sådan kan en tidsplan se ud:

Dagen i forvejen

  • Lav andestegen − husk at gemme kraftskyen. Gourmetsalt flæskestegen. Kog og pil aspargeskartoflerne. Tilbered rødkålen.

Juleaften – vi spiser kl. 18

  • Formiddag: Lav andesauce, og gem den i køleskabet. Kog risengrøden, og rist mandlerne.
  • Eftermiddag: Pisk flødeskum, og vend den i risengrøden sammen med mandlerne. Sæt desserten i køleskabet.
  • Kl. 16.00: Sæt flæskestegen i ovnen.
  • Kl. 16.15: Lav rødkålssalat.
  • Kl. 16.45: Lav æblerne – uden gelé.
  • Kl. 17.00: Tag anden ud af køleskabet, så den ikke er for kold, når den skal i ovnen.
  • Kl. 17.15: Lav brune kartofler, og lad dem bagefter holde sig varme ved lav varme.
  • Kl. 17.30: Tjek stegen, og grill evt. sværen. Tag den ud, og hold den varm. Skræl og kog evt. hvide kartofler.
  • Kl. 17.45: Partér anden, og lun den i ovnen i ca. 10 minutter.
  • Kl. 17.50: Lun rødkålen og saucen.
  • Kl. 17.55: Anret æblerne med gelé.
  • Kl. 18.00: Skær flæskestegen i skiver, og anret den og andestegen. Servér! Skål! Glædelig jul!

De klassiske til julehovedretten:

Pynt til julebordet

Vi har valgt at dække op med hvid dug og klassisk stel og glas. Blomster og pynt er holdt i rosa og lilla toner. På bordet ligger lidt kogler, udvalgte julekugler, hele figner og små levende lys. I vasen står en buket af lyserøde roser, lilla orkidéer, grene med røde bær, rød gerbera, kristtorn og lidt gran. Om servietterne har vi bundet fine sølvvedhæng fra Rosendahl sammen med gran og lilla orkidéer, der holder sig rigtig godt. De smukke skåle til risalamande fungerer også som bordkort med gran og julekugler i. På julekuglerne har vi skrevet navn med guld-, sølv- eller sort tusch. Kuglerne kan evt. gemmes til senere og bruges til at trække navne, når der skal hentes gaver under træet. Mere inspiration: Juleborddækning

Sponsoreret indhold