Den græske moussaka - eller musaka, som det også hedder - er en græsk klassiker, der minder lidt om lasagne, men er fyldt med gode sager som aubergine og kartoffel. Få den bedste opskrift på moussaka her!
af Inge Skovdal, Julie Hey og Pia Andreassen15.01.2023Foto: Nina Malling/Skovdalnordic.com
4 personer
Ingredienser
500 g hakket lammekød
2 løg
3 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie til stegning
1 tsk. kanel
1 tsk. allehånde
½ spsk. tørret timian
½ spsk. tørret rosmarin
2 spsk. tomatpuré
2 dl rødvin
Salt og peber
Aubergineskiver
2 auberginer
1 spsk. olivenolie
½ tsk. salt
Bechamelsauce
2 spsk. smør
2 spsk. hvedemel
6 dl sødmælk
100 g parmesan
1 knsp. friskrevet muskatnød
Salt og peber
2 æg
Græsk salat
50 g rucola
1 spsk. olivenolie
1 spsk. balsamicoeddike
Salt og peber
1 glas kalamataoliven
100 g feta
Groft brød
Moussaka med græsk salat
Tænd ovnen på 200°. Tag lammekødet ud fra køl.
Pil og hak løg og hvidløg. Steg dem klare i olie i en gryde.
Tilsæt lammekød og krydderier, og brun kødet.
Tilsæt tomatpuré, rødvin, salt og peber, og lad kødsaucen simre under låg.
Aubergineskiver
Skær auberginer i 1 cm tykke skiver på langs, og fordel dem på bageplader beklædt med bagepapir.
Pensl med olie, krydr med salt, og bag dem let gyldne og møre i ovnen i 10 minutter.
Bechamelsauce
Smelt smør i en gryde, og pisk mel i. Rør mælk i lidt ad gangen, til saucen er jævn og cremet.
Tilsæt friskrevet parmesan, muskatnød, salt og peber, og rør, til osten smelter.
Tag gryden af varmen, og lad saucen køle lidt af, inden æggene piskes i.
Saml musakaen i et ovnfad: Først 1 lag kødsauce, dernæst 1 lag aubergineskiver og bechamelsauce. Gentag, til saucen er brugt op. Bag fadet i ovnen i 45 minutter.
Græsk salat
Skyl rucola, og dryp olie og balsamico over.
Kværn salt og peber over, og top med oliven og smuldret feta.