Brød & Boller

Det fineste fletbrød

Brød er og bliver et kæmpe hit til både morgenmaden og eftermiddagskaffen. Fletbrødet her smager ikke kun skønt - når du fletter brødet, ser det også meget indbydende ud.
af Birgitte Kampmann18.02.2021Foto: Chris Tonnesen.
2 personer

Fletbrød

  • 4 tsk. tørgær
  • 1 spsk. honning
  • ½ l varmt vand (38 °C)
  • 2 store sammenpiskede æg
  • 1 dl olie med neutral smag
  • 1 spsk. salt
  • Ca. 1-1,2 kg hvedemel

Til pensling (2 gange i alt)

  • 1 æg pisket sammen
  • 1 knivspids salt

For brød får man ofte komplimenter for smagen, men hvorfor ikke også få det for udseendet? Dette fletbrød smager godt og er ufatteligt let at lave, men når det kommer til at flette skal man holde tungen lige i munden. Heldigvis har vi også en fletteguide til dig, så selv den svære del bliver overkommelig. Brødet egner sig godt til at riste, men smager selvfølgelig allerbedst nybagt. Nyd det med et godt lag smør og en god kop te eller kaffe.

Prøv også: Fletbrød med chokoladefyld

Tip! Mængden af mel kan variere afhængig af luftfugtigheden den dag, du bager. Du må føle dig frem, når du ælter dejen, så den hverken bliver for klistret eller for stiv.

Se også: Kæmpe pizzasnegl med cherrytomater

Sådan laver du dit fletbrød:

  1. Rør tørgæren og honningen ud i det varme vand. Lad det stå i 5 minutter, indtil overfladen bobler, og gæren er opløst.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt dejen sammen i 10 minutter. Dejen skal være elastisk og smidig med en glat overflade.
  3. Put dejen i en skål dækket med køkkenfilm eller et fugtigt klæde, og stil den til hævning i ca. 2 timer. Når dejen springer tilbage ved et let tryk, er den færdighævet.
  4. Tryk dejen sammen igen, og del den i to lige store stykker. Flet nu brødene efter anvisningerne nedenfor.
  5. Bland æg og salt sammen til pensling.
  6. Læg de flettede brød på hver deres bageplade, og pensl dem første gang. Stil brødene til hævning i ca. 1 time.
  7. Forvarm ovnen til 190 °.
  8. Pensl brødene anden gang, inden de bages.
  9. Bag brødene jævnt gyldne i ca. 40 minutter. Du kan tjekke, om dine brød er færdige ved at måle kernetemperaturen med et termometer. Kernetemperaturen skal være 87 °. Du kan også banke let på undersiden af brødet og tjekke, om det lyder hult.

Læs også: 8 tips til at holde dynen ren

Sådan fletter du dit brød:

Vil du have flere amerikanske opskrifter?

Opskriften er fra bogen Mine amerikanske køkkennoter af kok Birgitte Kampmann. Gennem 10 kapitler kommer du på kryds og tværs af det store land, når forfatteren deler ud af sine favoritopskrifter fra sine mange års ophold i Amerika. Bogen henvender sig til den nysgerrige madinteresserede, som ønsker at få indsigt i det amerikanske madunivers. Her handler det ikke om hamburgers og hotdogs – forbered dig i stedet på at møde uventede smagsblandinger og teknikker, som du måske ikke har set før.

Sponsoreret indhold