Det skal du bruge til 1 kartoffelbrød
250 g kartofler (el. 200 g skrællet vægt)
2 dl koldt vand
1 kvist rosmarin
3 dl mælk
15 g gær
550 g ølandshvedemel
10 g salt
Prøv også opskriften: Dagligt brød - knasende lækkert
Dag 1: Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker. Læg i en gryde, og tilsæt vand, hakket rosmarin og mælk. Bring gryden i kog, og kog kartoflerne i 15 min. indtil de er helt møre. Tag gryden af varmen, og mos kartoflerne let med et piskeris. Sæt kartoffel/mælkeblandingen på køl, så den bliver kølet helt ned. Hæld den herefter i en skål, opløs gæren heri, og tilsæt salt og mel lidt ad gangen. Ælt det hele sammen til en glat, men ret fugtig dej. Dæk skålen til, og lad dejen koldhæve i køleskabet i ca. 12 timer.
Find inspiration til en lækker forret her!
Dag 2: Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå 1 time på køkkenbordet, så den får stuetemperatur. Stil en lille støbejernsgryde (diam. 24-26 cm) i ovnen, og varm op til 230°. Lad gryden stå i 15-20 min. så den er helt gennemvarm. Tag gryden ud, drys lidt mel i, og hæld forsigtigt dejen direkte ned i den varme gryde. Læg låget på, og sæt gryden tilbage i ovnen. Bag brødet i 18-20 min., tag herefter låget af, og bag i yderligere 10 min. så brødet får en flot gylden og sprød overflade. Tag gryden ud, vend brødet ud på en rist, og lad det køle af inden det serveres.
Læs også: Bagerens egen opskrift på surdej