Brød

Rugbrød med dadler, rosiner og mandler

Prøv kræfter med et rugbrød, der har taget nogle af julens gode smagsnuancer til sig fra daddel, rosin og mandel. Du skal begynde arbejdet nogle dage før, det skal spises!
af Carsten Kyster Foto: Columbus Leth19.11.2012

Rigtigt rugbrød er selvfølgelig med surdej, og så tager det et par dage at lave. Men ventetiden er helt sikkert det værd. Der er intet som hjemmebagt rugbrød!

Denne opskrift på rugbrød er tilsat dadler, rosiner og mandler, så du får to dejlige rugbrød, der rigtig smager af jul

Rugbrød med dadler, rosiner og mandler

2 store dejlige rugbrød

Dag 1
Hurtig surdej

15 g gær
1 dl lunkent vand
2 dl yoghurt
2 dl hvedemel

Rugbrød
9 dl lunkent vand
2 spsk havsalt
200 g hvedemel
400 g rugmel
350 g knækkede rugkerner

Rør gæren ud i vandet, rør derefter yoghurt og mel i, og stil det et lunt sted i ca. 3 timer, indtil det bobler lidt. Stil den til side.

Bland derefter alle ingredienserne til rugbrød sammen med surdejen, og stil dejen til hævning natten over dækket til med køkkenfilm.

Prøv også denne opskrift på lækkert skånsk kavring-brød bagt på rugsurdej

Dag 2
1 flaske hvidtøl
1 spsk honning
200 g knækkede rugkerner
300 g hørfrø
200 g solsikkekerner
250 g dadler
200 g rosiner
150 g smuttede mandler
1 spsk salt

Hæld hvidtøllet hen over dejen fra dag 1, og lad den sive langsomt ned i dejen. Rør derefter dejen godt sammen med surdejen og resten af ingredienserne.

Tag ca. 3 dl af dejen fra til en ny surdej, og stil den på køl til næste gang du skal bage, og fordel så resten af dejen i 2 store rugbrødsforme.

Risalamande med hjemmelavet kirsebærssauce

Lad dejen hæve i mindst 5 timer ved stuetemperatur, og bag derefter de to rugbrød i en forvarmet ovn ved 200° i 1½ time.

Læg de nybagte rugbrød på en brødrist for at køle af.

Sammensæt en hel eksotisk og fræk julefrokost med de fem lækre retter i galleriet nedenfor.

Sponsoreret indhold